Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΧΑΡΤΕΣ


Roman Maps
These are two (of four) marble panel maps found in the ancient coliseum in Rome depicting the regions ruled by the four most prominent Roman rulers. Note the name “Macedonia” is clearly shown, also note that there is no “Greece” or “Hellas” present.
Photograph taken by Niki L. via Risto Stefov.

Ρωμαϊκοί Χάρτες
Αυτές είναι δυο (από τέσσερις) μαρμάρινες πλάκες-χάρτες που βρίσκονται στο αρχαίο Κολοσσαίο της Ρώμης, στις οποίες παρουσιάζονται οι περιοχές διοίκησης των τεσσάρων πιο σπουδαίων Ρωμαίων ηγετών. Παρατηρήστε το όνομα "Μακεδονία" που φαίνεται ολοκάθαρα, και προσέξτε επίσης ότι δεν υπάρχει "Γκρεκία" η "Ελλάς".

15 σχόλια:

  1. Μαρμάρινες πλάκες - χάρτες που βρέθηκαν στο Κολοσσαίο; Αναρωτιέμαι αν γνωρίζετε οτι λέτε ανοησίες ή εαν έχετε πλήρη άγνοια. Δυστυχώς διαπιστώνω ότι, όπως όλοι οι εθνικιστές σ όλο τον κόσμο, στερείστε κάθε σοβαρότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως υπάρχει καμία αξιόπιστη πηγή για αυτούς τους χάρτες. Το ρωτάω γιατί χάρτες μέ τέτοια ακρίβεια γίνανε μόνο το 19ο αιώνα.
    Στην αρχαιότητα δεν υπήρχαν χάρτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Malista, oi arxaioi Romaioi eixan kai gps kai doriforika sistimata na ipotheso?

    Giati toso analitikous xartes den eixame san athropotita oute to 1821,oute to 1912......


    Loipame episis pou den mporeite na diaxorisete apla pragmata......

    STOYS XARTES anaferontai GEOGRAFIKES PERIOXES!!!!

    illiria,thracia,asia minor, MACEDONIA.....Gia poio logo na min iparxei macedonia, panta ipirxe! Os mia poli taragmeni perioxi (logo geografikis thesis) kai anoiktis se eisbolis, celtes,romaious,gotthous,Gauls...Slavous entelei...

    Prospathite na to paiksete anthropistes alla eiste kekalimenoi akrodeksioi se xrisi aristeron ennoion....Kapote tha ntrepeste gia ta psemata kai giayta poy kanete...
    GreekHoplite

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τσιμπήσατε βλέπω, αγράμματοι! Εμείς πρέπει να πιστεύουμε σε κάθε μουντζούρα που παρουσιάζεται ως ιστορικός χάρτης που αποδεικνύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αλλά αυτοί οι χάρτες δεν σας κάνουν!
    Οι μαρμάρινοι αυτοί χάρτες είναι πρόσφατοι, όχι αρχαίοι. Δημιουργήθηκαν το 1934 επί Μουσολίνι, ο οποίος είχε και αυτός μια αρχαιομανία και θεωρούσε ότι ήταν απόγονος του Ιουλίου Καίσαρα!
    Πάντως η Ελλάδα όντως δεν υπήρχε, ούτε ως γεωγραφική περιοχή, κατα των Ιταλών ιστορικών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λογικό είναι ότι στους ιταλικούς χάρτες του 1934 δεν υπήρχε η Ελλάδα αφού ο Μουσολίνι είχε διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας (και της Αλβανίας).
    Τεσπα, αυτοί οι χάρτες δεν αποδεικνύουνε τίποτα. Ο καλύτερος οδηγός είναι η σημερινή κατάσταση την οποία θα πρέπει κάποιοι στην Ελλάδα να αποδεχθούνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος 1:24 Με τη λογική σου ο Μουσολίνι και οι Ιταλοί φασίστες είχαν διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και έτσι την εξαφάνισαν οπό τον χάρτη. Μα το ίδιο δεν προσπαθεί να κάνει και η Ελλάδα με την Δημοκρατία της Μακεδονίας; Τώρα, ποίοι είναι οι φασίστες, φαίνεται!
    Οι χάρτες δείχνουν τα ονόματα των περιοχών την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας: η Μακεδονία υπήρχε, η Αχαΐα υπήρχε, η Ήπειρος υπήρχε, η Θράκη υπήρχε αλλά χώρος με όνομα Ελλάς ΔΕΝ υπήρχε. Άρα, δεν μπορεί η Μακεδονία να ήταν ελληνική (να άνηκε γεωγραφικά στον ελληνικό γεωγραφικό χώρο)!
    Φυσικά δεν αναφέρονται τα σύγχρονα Κράτη (όπως είναι η Ελλάδα και η Αλβανία, π.χ.) στον χάρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. >>>Οι χάρτες δείχνουν τα ονόματα των περιοχών την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας: η Μακεδονία υπήρχε, η Αχαΐα υπήρχε, η Ήπειρος υπήρχε, η Θράκη υπήρχε αλλά χώρος με όνομα Ελλάς ΔΕΝ υπήρχε. Άρα, δεν μπορεί η Μακεδονία να ήταν ελληνική (να άνηκε γεωγραφικά στον ελληνικό γεωγραφικό χώρο)!>>>

    Gence, ακολουθώντας τη παραπάνω λογική και η Αχαϊα δεν μπορεί να ήταν ελληνική.
    Εν πάση περιπτώση, αδυνατώ να κατανοήσω, τι προσπαθείς να αποδείξεις.
    Να χρησιμοποιήσω τη δική σου λογική, τώρα? Υπήρχε Αχαϊα, σωστά? Άρα υπήρχαν Αχαιοί. Όπως υπήρχαν Μακεδόνες καθώς υπήρχε Μακεδονία.
    Αρα οι Μακεδόνες ήταν ξεχωριστό έθνος, όσο ξεχωριστό έθνος ήταν και οι Αχαιοί!!!

    Observer1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δηλαδή θεωρείς αυτούς τους "χάρτες" απόδειξη οτι οι Ιταλοί ιστορικοί πιστευουν οτι κατά την ρωμαϊκή εποχη δεν υπήρχε Ελλάδα αλλά μόνο Αχαΐα, Μακεδονία, Ηπειρος και Θράκη;Οχι ότι αυτά ήταν τα ονόματα των ελληνικών ρωμαϊκων επαρχιών; Συγχαρητήρια, είσαι άριστος γνώστης της γκαιμπελικής προπαγάνδας: γνωρίζεις ποιά στοιχεία να αποκρύψεις και και ποιά να παρουσιάσεις. Βέβαια η προπαγάνδα έχει αποτελέσματα μόνο όταν απευθύνεσαι σε ημιμαθείς. Θα σου επισημάνω κάτι που δεν φαίνεται να το καταλαβαίνεις: αυτή η μπακαλίστικη διαστρέβλωση της αρχαίας ιστορίας (και δεν μιλάω μόνο για την "ευφυέστατη πάγιδα" με τους χάρτες)μόνο κακό μπορεί να σας κάνει. Για τον μέσο ευφυή αναγνώστη δεν είστε καλύτεροι απο τους Χρυσαυγίτες και τις ηλίθιες θεωρίες τους περι καθαρότητας και ανωτερώτητας.
    Υ.Γ. Είμαι γηγενής ελληνόφωνος Μακεδόνας απο τον νομό της Καστοριάς (οχι βλαχόφωνος, ουτε "γκραικομάνος", ουτε απόγονος προσφύγων). Γνωρίζω πολύ καλά ότι στα μέρη μας μιλιέται και μια άλλη γλώσσα, και ειλικρινά δεν θα ήθελα να την δω να εξαφανίζεται. Αλλά δεν θέλω να την βλέπω να καταντα επιχείρημα αγράμματων εθνικιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Observer1, γιατί δεν μπορείς να καταλάβεις; Τι στιγμή που δεν υπήρχε Ελλάδα στην αρχαιότητα και υπάρχει σήμερα, οι διεκδικήσεις της Ελλάδας όλου του αρχαίου κόσμου της περιοχής πάνε περίπατο! Εάν η σημερινή Ελλάδα είχε επιλέξει όνομα όπως Αχαΐα, θα μπορούσε σήμερα να λέει ότι η Αχαΐα και η Μακεδονία ήταν ένα και να πείθει; Πολύ δύσκολο. Παίζοντας όμως με το όνομα Ελλάδα και Ελληνικός πολιτισμός μπορεί να διεκδικήσει ότι θέλει (και Αίγυπτο ακόμα, αλλά μέχρι και Περσία, Αφγανιστάν, κτλ).
    Πότε επιτέλους θα γίνει κατανοητό στους σημερινούς Έλληνες ότι δεν έχουν καμία σχέση με αρχαίους λαούς που επιπλέον χρησιμοποιούσαν αλλά ονόματα για να αυτοπροσδιορίζονται και να ονομάζουν τον τόπο τους; Ειδικά η Πελοπόννησος έχει αλλάξει ονοματα, στην ιστορία της.
    Τι στιγμή που ο καθ' ένας από τους σημερινούς Έλληνες δεν μπορεί να αποδείξει εάν είναι απόγονος αρχαίων Αχαιών, Ιωνίων, Ηπειρωτών, Θρακών , Μακεδόνων, και ότι άλλο τέλος πάντων, γιατί επιμένει να σφετερίζεται όλα αυτά τα αρχαία ονόματα δηλώνοντας απλά και μόνο "Έλληνας, παρ' τα όλα";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 3:06, τι σχέση έχει η σημερινή μακεδονική γλώσσα, με τους χάρτες που αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε ένα ενιαίο έθνος Ελλήνων (όπως το εννοούμε σήμερα) στην αρχαιότητα, ούτε κάποιος γεωγραφικός χώρος που να λεγότανε Ελλάδα; Με τον όρο Έλληνας οι αρχαίοι εννοούσαν αυτούς που μετείχαν στην ελληνική παιδία, δηλαδή στον ελληνικό πολιτισμό. Αυτή η έννοια όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περιοριστεί σε γεωγραφικά όρια, έτσι δεν είναι; Άρα ο Έλλην της αρχαιότητας δεν ήταν απλά όποιος κατοικούσε στα όρια της σημερινής Ελλάδας αλλά αυτός που είχε εκπαιδευτεί στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό (άρα, με αυτήν την έννοια, και ο Μέγας Αλέξανδρος).
    Οι σημερινοί Έλληνες όμως θεωρούν ότι είναι οι αποκλειστικοί κληρονόμοι και διεκδικούν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό μόνο ως δικό τους και μαζί με αυτό και όλα τα εδάφη όπου κατοικούν σήμερα ελληνόφωνοι Ελληνορθόδοξοι (εάν οι ελληνόφωνοι είναι μουσουλμάνοι δεν… κάνουν), με αποτέλεσμα να θεωρούν, ρατσιστικά, ξένο σώμα στην Μακεδονία τους σλαβόφωνους Μακεδόνες, ως, άκουσον άκουσον, μη ΓΝΗΣΙΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. με αποτέλεσμα να θεωρούν, ρατσιστικά, ξένο σώμα στην Μακεδονία τους σλαβόφωνους Μακεδόνες, ως, άκουσον άκουσον, μη ΓΝΗΣΙΟΥΣ.
    ---
    Λές μαλακίες,ξένο σώμα θεωρούμε τους Σκοπιανούς,όχι τους σλαβόφωνους.Μη λές ό,τι θές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σλαβόφωνοι η Σκοπιανοί, το ίδιο έθνος είναι πάντα, το Μακεδονικό. Οι Έλληνες μπορεί να μας αποκαλούν και Κινέζους, αλλά δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα: αυτοί θα τo λένε και αυτοί θα τo ακούνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γίνεσαι αστείος...Ούτε που ξέρεις πόσοι έχουν σλαβομακεδονική συνείδηση και μου λές ότι όλοι οι σλαβόφωνοι σκέφτονται σαν και εσένα.Οι λίγοι να μιλούν για τους πολλούς.Και οι κινέζοι μπορεί να λένε οτι μιλούν Ελληνικά αλλά είναι η γλώσσα τους είναι σινόθιβετική τους αρέσει δεν τους αρέσει.

    υγ. κανα άρθρο για το ουράνιο τόξο,για τους βουλευτές που σας στηρίζουν για δηλωμένους σλμακεδόνες τη συνείδηση αν μπορείτε να γράψετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εμείς μιλάμε για αυτούς που δηλώνουν Μακεδόνες και όχι Έλληνες. Οι μακεδονόφωνοι φυσικά δεν έχουν όλοι τους Μακεδονική συνείδηση, αλλά το δικαίωμα τους να αυτοπροσδιορίζονται εθνικά Έλληνες και μόνο γεωγραφικά Μακεδόνες δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφαιρέσει το δικαίωμα στους εθνικά και γεωγραφικά Μακεδόνες να αυτοαποκαλούνται ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ!
    Για το Ο.Τ. μπορείς να απευθυνθείς σε αυτούς για πληροφορίες για ποιους εκπροσωπούν. Εμείς γιατί να γράψουμε; Όσο για έλληνες βουλευτές που να μας στηρίζουν, εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω ούτε ΕΝΑΝ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όσο για έλληνες βουλευτές που να μας στηρίζουν, εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω ούτε ΕΝΑΝ!
    ---
    Και είχα στο μυαλό μου 2.

    ΑπάντησηΔιαγραφή