Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

ΜΙΡΚΑ ΓΚΙΝΟΒΑ



Σε αυτό το βίντεο, από το 7:49 λεπτό, μπορείτε να ακούσετε το τραγούδι "Μίρκα"



Σε αυτό το βίντεο μπορείτε να ακούσετε τη μουσική του παραπάνω τραγουδιού "Μίρκα"

Το τραγούδι αυτό δημιουργήθηκε στη μνήμη της μακεδόνισσας αγωνίστριας για την ελευθέρια, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μίρκα Γκίνοβα, δασκάλα από το χωριό Ρουσίλοβο/Ξανθόγεια Ν. Πέλλας, η οποία εκτελέστηκε μετά από την καταδίκη σε θάνατο, μαζί με άλλους 6 συντρόφους της, από ελληνικό έκτατο στρατοδικείο, το 1946. Ήταν η πρώτη γυναίκα που πέρασε από στρατοδικείο και εκτελέστηκε, στην Ελλάδα.
Η Μίρκα Γκίνοβα καταδικάσθηκε σε θάνατο όχι τόσο για τις πολιτικές της πεποιθήσεις αλλά γιατί δήλωνε εθνικότητα Μακεδονική! Hταν μέλος του ΚΚΕ, το οποίο σήμερα μιλάει για "γεωγραφικό όρο της Μακεδονίας" και ότι "δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα" ενώ τότε αλλά είχε πει στους Μακεδόνες αγωνιστές και τους έβγαλε στο βουνό! Θα έπρεπε να ντρέπονται, γιατί πρόδωσαν με το χειρότερο τρόπο τους τότε Μακεδόνες συντρόφους τους.
Το τραγούδι για την Μίρκα ακούγεται σε όλη την Μακεδονία και σε όλες τις εκδηλώσεις (χορούς, πανηγύρια, κτλ), κάποτε χωρίς τα λόγια του τραγουδιού αλλά τώρα πολύ πιο συχνά με τα λόγια του.
Θα έπρεπε να γίνει εισήγηση στο Δήμο Έδεσσας να στηθεί μνημείο για την Μίρκα, όπου θα αναγράφονται και τα ονόματα των άλλων έξη αγωνιστών που εκτελέστηκαν μαζί της, σε κεντρικό σημείο της πόλης, όπως επίσης να ονομαστεί κάποια οδός η πλατεία με το μακεδονικό όνομα της, ως φόρο τιμής σε μια συμπατριώτισσα μας που έδωσε τη ζωή της για ιδεώδη ελευθερίας και δημοκρατίας.
Δεν πειράζει εάν οι "σύντροφοι" του ΚΚΕ την έχουν παντελώς ξεχάσει. Εμείς, οι Μακεδόνες, δεν ξεχνάμε! Θα αγωνιστούμε ώστε να μπορέσουμε και εμείς κάποια μέρα να πούμε ελευθέρα το όνομα μας, το μακεδονικό:
- Είσαι η Ειρήνη Γκίνη;
- Είμαι η Μίρκα Γκίνοβα!
- Είσαι η Ειρήνη Γκίνη;
- ΕΙΜΑΙ Η ΜΙΡΚΑ ΓΚΙΝΟΒΑ!

16 σχόλια:

  1. Έλεος, το NOF αγωνιζόταν για ισότητα και όχι για την εθνική σας ανεξαρτησία (και προσάρτηση στη Γιουγκοσλαβία); Τι άλλο θα ακούσουμε... Ευτυχώς που υπάρχουν και οι σύντροφοι σας της διασποράς (πχ. Rossos) που γράφοντας την ιστορία του NOF δε προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλο τους... Παίξατε και χάσατε. Και αντί να βάζετε το δήμαρχο να θέλει να περάσει στα μουλωχτά δρόμο "Ειρήνης Γκίνης" ως αντάρτισσας ζητήστε δρόμο "Μίρκας Γκίνοβας" ως NOFίτισσας. Να δούμε πόσους ψήφους θα μαζέψετε όταν πέσουν τα προσωπεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μέλη τους όλοι του ΚΚΕ και του Δημοκρατικού Στρατού που συνελήφθησαν σε μπλόκο στρατού και μαυροσκούφηδων έξω από την Έδεσσα. Η θανατική απόφαση πάρθηκε από στρατοδικείο, αφού προηγήθηκαν βασανιστήρια και εξευτελισμοί, με την κατηγορία ότι ήταν αυτονομιστές, ως μέλη του ΝΟΦ (Εθνικό/Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο, οργάνωση των μακεδόνων) και επεδίωκαν την απόσχιση της Μακεδονίας. Οι ίδιοι στη δίκη, αλλά και το ΚΚΕ με τις ανακοινώσεις του, είχαν ξεκαθαρίσει ότι ο σκοπός τους ήταν γνωστός και ήταν, ανάμεσα στα άλλα, και ο αγώνας για τα δικαιώματα των Μακεδόνων στα πλαίσια της ελληνικής επικράτειας και ότι είχαν πολεμήσει εναντίον όχι μόνο των Γερμανών αλλά και των αυτονομιστών και της ΟΧΡΑΝΑ (δοσιλογική οργάνωση που υποστήριζε την ιδέα της ανεξάρτητης Μακεδονίας υπό την επικυριαρχία του Γ’ Ράιχ)".
    Το υπόλοιπο άρθρο εδώ:
    http://www.epohi.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1582&Itemid=34

    Το ΚΚΕ φέρθηκε προδοτικά στους Μακεδόνες, δεν υπάρχει αμφιβολία! Η υιοθέτηση εκ μέρους του ΚΚΕ του όρου "Σλαβομακεδόνας" αποδεικνύει αυτή την αλήθεια. Ακόμα και αν κέρδιζε τον πόλεμο, το ΚΚΕ ΔΕΝ θα αναγνώριζε τους Μακεδόνες ως ξεχωριστό έθνος. Ούτε οι Βούλγαροι Κομμουνιστές, που κέρδισαν τον πόλεμο, το έκαναν. Ως Έλληνες και ως Βούλγαροι, οι κομμουνιστές αυτών των χωρών έβλεπαν την Μακεδονία ως "γεωγραφικό" χώρο όπου τα κράτη τους θα μπορούσαν να επεκταθούν. Το λάθος των Μακεδόνων ήταν που εμπιστεύτηκαν Έλληνες και Βούλγαρους και αγωνίστηκαν μαζί τους για να μπορέσουν να διασφαλίσουν τα δικαιώματα τους και την ελευθερία τους.
    Δεν χάσανε όμως οι Μακεδόνες τον πόλεμο, αλλά οι Κομμουνιστές! Σήμερα υπάρχει η Δημοκρατία της Μακεδονίας και οφείλει την ύπαρξη της στους Μακεδόνες αγωνιστές, όπως ήταν η Μίρκα, που θυσιάστηκαν για το Μακεδονικό έθνος όπου αυτό κι' αν βρίσκεται!
    Το όνομα του Δήμαρχου Έδεσσας που θα τιμήσει την Μίρκα (και στο πρόσωπο της όλους τους Μακεδόνες αγωνιστές για την ελευθερία και την ισότητα) θα γραφτεί στην ιστορία του τόπου μας με ΧΡΥΣΑ γράμματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. pigene ekei http://img523.imageshack.us/img523/5717/britishreportsongreeceqj4.jpg gia na dis tous perifanous BOULGAROUS dosilogous progonous sou, pou meta gia na sosoun to tomori tous kai na min kremastoun metatrapikan se mia nyxta apo Boulgaroi NAZI se komounistes makedonski

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ. ΞΕΧΝΑ ΟΤΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΧΟΡΕΥΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΑΜΝΗΣΤΙΑ. ΟΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΤΕΣ. ΑΡΚΕΤΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΤΕΓΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΛΛΑ ΑΜΑ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΘΑ ΦΩΝΑΖΑΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΝΩ ΑΜΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΝΣΤΑΜΠΟΥΛ ΘΑ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ!
    ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΑΛΙ ΑΝΤΙΔΡΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΤΑ "ΠΑΙΔΙΑ" ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ.

    ΜΗΠΩΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΑΚΙΑ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΤΕΣ ΜΕ ΛΕΙΡΙ, ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΑΠΕΙΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΟΙΟ ΠΕΡΑ, ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΕΚΛΕΨΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλεπω το επιπεδο σχολιαστων,ανωνυμων & επωνυμων & λυπαμαι...

    Για να μπορεσουμε να βγαλουμε κατι ουσιαστικο απο το μπλογκ αυτο,ρωταω το εξης...

    Εδω & 18 χρονια,για πρωτη φορα στην ιστορια του εθνους σας, εχετε κρατος. Γιατι δεν ζητατε την υπηκοοτητα της Βαρδαρίας/ Δ.τ Μακεδονιας,ωστε να σας προστατεψει εκεινη ?

    Γιατι δεν ζητατε απο τον Γκρουεφσκι να ζητησει επισημα απο την Greece τη λειτουργια Βαρδ/Μακ σχολειων...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχεδόν 100 χρόνια εμείς οι Μακεδόνες στην Ελλάδα ζητάμε αυτά τα δικαιώματα από το ελληνικό κράτος και αυτό μας… γράφει! Ποιος σου ειπε ότι εάν τα ζητησει για μας ο Γκρουεβσκι, θα πετύχει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν καταλαβατε...

    Σαν Γκρηκ πολιτες σας γραφουν..

    Γιατι δεν ζητατε να γινετε Βαρδ/Μακ πολιτες,να δειτε τι μπορειτε να παρετε...

    18 χρονια κλαιγεστε. Ζητειστε προστασια απο το κρατος σας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. >>>ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΟΛΛΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ. ΞΕΧΝΑ ΟΤΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΧΟΡΕΥΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΑΜΝΗΣΤΙΑ. ΟΠΟΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΤΕΣ>>>

    Μισή αλήθεια ίσον ψέμμα.
    Φυσικά και υπήρξαν πολύ Έλληνες που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς (με τους Βούλγαρους αμφιβάλλω). Είναι γνωστοι με ένα όνομα: ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ! Το χειρότερο τμήμα των Ελλήνων. Η ντροπή του έθνους. Και είναι διπλή ντροπή για την Ελλάδα, που τους έδωσε συγχωροχάρτι και σε πολλές περιπτώσεις τους έδωσε κι εξουσία για να πολεμήσουν κατά των αριστερών. Κάποιοι απ' αυτούς απλά επιβίωναν υπηρετώντας στα Τάγματα Ασφαλείας, κάποιοι άλλοι όμως πλούτισαν με τη συνεργασία τους με τις αρχές Κατοχής και μεταπολεμικά μετατράπηκαν σε "επιφανή" μέλη της κοινωνίας.
    Υπάρχει ΟΜΩΣ μια ΟΥΣΙΩΔΗ διαφορά με τους "Μακεδόνες" που "συνεργάστηκαν" με τους Βουλγάρους. Οι Βούλγαροι ΔΕΝ θεωρούσαν τους Μακεδόνες ως φίλο λαό που θέλουν να βοηθήσουν αλλά ως ομοεθνείς που "απελευθερώνουν". Οι δε "Μακεδόνες" που στελέχωσαν την Οχράνα και υποδέχτηκαν τους Βουλγάρους "μετά βαϊων" δεν τους θεωρούσαν ως το γείτονα λαό που ήρθε να τους βοηθήσει αλλά ως αδέλφια ομοεθνείς. Άλλωστε αρκούσε για τους Βούλγαρους να τους πει κάποιος ότι είναι "Μακεδόνας και όχι Βούλγαρος" για να του κόψουν το λαιμό.
    Φυσικά, δεν ήταν όλοι οι Μακεδόνες με τους Βούλγαρους. Μεοψηφεία ήταν αυτοί που θεωρούσαν εαυτούς Βούλγαρους και συνεργάστηκαν μαζί τους.
    ΟΜΩΣ είναι πάρα πολλοί αυτοί που πολέμησαν ΜΕ τους Βούλγαρους, ως ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ, ίσως "βουλγαρικότεροι" κι απ' αυτούς και όταν "γύρισε ο τροχός" ξαφνικά εν μία νυκτί, μετατράπηκαν σε "εθνικά μακεδόνες" απόγονοι του Μ. Αλεξανδρου και εντάχθηκαν στο ΝΟΦ ή ΣΝΟΦ, κλπ
    Κι αυτό είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνημε 9:40, το κατεβατό σου πάλι δεν εξηγεί γιατί οι Μακεδόνες στα Σκόπια προσπάθησαν να σώσουν τον "βούλγαρο" Κάλτσεφ ενώ οι κομμουνιστές της Βουλγαρίας δεν των θεωρούσαν καν δικό τους;
    Η λύσσα των Ελλήνων ΚΚΕδων εναντίον του υπήρξε επειδή ο Κάλτσεφ προπαγάνδιζε και ενεργούσε για την ένωση της Μακεδονίας με την Βουλγαρία και αυτό είχε κάνει τους Έλληνες όλων των παρατάξεων να "σαλτάρουν".
    Όσο για τους Μακεδόνες, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την Μακεδονική καταγωγή του Κάλτσεφ. Το ότι ο ίδιος και η οικογένεια του θεωρούσαν ότι ανήκουν στο βουλγαρικό έθνος, ήταν δικαίωμα τους και με τις καταστάσεις που υπήρχαν τότε κάποιος μπορεί να δήλωνε και αφρικανός, για να σώσει το κεφάλι του! Το θέμα είναι σε κατάσταση ελευθερίας αν όλοι αυτοί θα δήλωναν πάλι Βούλγαροι, Έλληνες, Σέρβοι και ότι άλλο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Επιτέλους λίγη ειλικρίνεια! Δικός σας κι ο Κάλτσεφ! Να τον χαίρεστε και την επόμενη φορά που παραμιλάτε για "στιγματισμό" να θυμάστε πως μόνοι σας ξεχνιέστε και δείχνετε τι 5οφαλαγγίτες είστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και ο καπετάν Κωττας ήταν δικός μας, Μακεδόνας, αλλά αγωνιζόταν εναντίον Μακεδόνων, για να ενώσει την Μακεδονία με την Ελλάδα. Οι Έλληνες τον τιμούν ως ήρωα, αλλά για μας μάλλον για προδότης κάνει….
    Σε καιρό πολέμου δυστυχώς οι άνθρωποι μοιράζονται σε διάφορα "στρατόπεδα". Έτσι και στον τελευταίο πόλεμο μερικοί Μακεδόνες ακολούθησαν τους Βούλγαρους, άλλοι τους Ελληνες κομμουνιστές. Αλλοι πάλι κάθισαν σπίτι τους και περίμεναν να περάσει η μπόρα. Ο κάθ' ένας έκανε τις επιλογές του κάτω από δύσκολες συνθήκες και πολλοί έκαναν λάθος επιλογές και πλήρωσαν τις συνέπειες αυτών των λαθών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι άνθρωποι και σε καιρό ειρήνης είναι χωρισμένοι σε στρατόπεδα, αλλιώς δε θα μιξοκλαίγατε συνεχώς για τα "παραπλανημένα σας αδέλφια" τους Γκρεκομάνους, τους Βουλγαρομάνους (πιο πρόσφατο φρούτο αυτός ο όρος) και τους Σερβόφιλους (εκεί αλλάζει και ο τύπος της λέξης). Τι να κάνουμε, η ελληνική εθνική ιδέα ήταν πιο κολλητική και μείνατε εσείς, οι Βούλγαροι, οι Αλβανοί και οι Ρουμάνοι ν κλαίγεστε για τους παραπλανημένους αδελφούς σας "που την είδαν Έλληνες".

    Επί του προκειμένου, η Γκίνοβα και ο Κάλτσεφ ήταν προδότες για τους περισσότερους Έλληνες πολίτες - αυτοί που τους βλέπουν για ήρωες και θεωρούν τον Κώττα προδότη είναι ομοϊδεάτες τους και στην αναμπουμπούλα ίσως και μιμητές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η ελληνική εθνική "ιδέα" κολλάει μόνο εντός ελληνικών συνόρων, σαν αρρώστια.
    Όσο για την αναμπουμπούλα και τους μιμητές των αγωνιστών του παρελθόντος, να είσαι σίγουρος ότι κανείς μας δεν πρόκειται να παίξει το κεφάλι του κορόνα-γράμματα. Υπάρχουν σήμερα ειρηνικοί τρόποι που μας επιτρέπουν να πετύχουμε πάρα πολλά για να μας απαλλάξουν από την "ελληνοφρένεια", χωρίς αιματοχυσίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 21 Ιανουάριος 2009 9:33 μμ
    Γι αυτό αποκαλούσαμε τους παππούδες σας Ρευστοσυνείδητους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμε 9:47 Εσείς, μια ζωή αποκαλούσατε εμάς όπως σας συνέφερε κάθε φορά! Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία για εμάς αφού αυτό που μετράει είναι πως ΕΜΕΙΣ αποκαλούμε τους εαυτούς μας και τους προγόνους μας. Οι άποψη σας, μας περισσεύει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η στάση δείχνει τι είσαι όπως και να αποκαλείσαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή