Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το νέο, κουρδικής γλώσσας, κανάλι της κρατικής τουρκικής ραδιοτηλεόρασης (ΤΡΤ), το TRT-6, βγήκε στον αέρα με την εικόνα της ανύψωσης της τουρκικής σημαίας υπό τον ήχο του εθνικού ύμνου της χώρας, την 1η Ιανουαρίου.
Ενωρίτερα, την ίδια μέρα, ο πρωθυπουργός Recep Tayyip Edrogan έγινε ο πρώτος τούρκος ηγέτης που δημόσια μίλησε κουρδικά όταν είπε, "Εύχομαι το Trt-6 να είναι ευεργετικό."
Παλαιότερα, το 2004, η TRT είχε άρχισε μια εβδομαδιαία μικρή κουρδική εκπομπή 30 λεπτών. Η κίνηση θεωρήθηκε ευρέως ως απάντηση στην πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας.
Αλλά οι εικοσιτετράωρες μεταδόσεις ξεπερνούν κατά πολύ αυτήν.
Ο Mustafa Akyol, ένας τούρκος αρθρογράφος και πολιτικός σχολιαστής, λέει ότι το πολιτικό κατεστημένο στη χώρα του φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η εμμονή της Tουρκιας στην ιδεοληψία της ύπαρξης ενός "ομογενούς" έθνος -- και η ιδέα ότι η χώρα πρέπει να έχει ένα κοινό " Tουρκικο" πολιτισμό -- έχει αποτύχει.
"Το κράτος έχει δει το λάθος του. Και εδώ και λίγο καιρό, ειδικά υπό την παρούσα κυβέρνηση του κόμματος της "Δικαιοσύνη και Ανάπτυξης" -- και χάρη στην διαδικασία της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση - το τουρκικό κράτος έχει αρχίσει να αλλάζει την πολιτική του και να αγκαλιάζει τους κούρδους πολίτες μαζί με την ταυτότητά τους, " λέει ο Akyol.
"Η ύπαρξη ενός κουρδικού καναλιού στην TRT -- είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Θα ήταν αδιανόητο πριν 10 χρόνια, " προσθέτει. " Και ξέρω ότι πολλοί Κούρδοι είναι ευτυχείς που το βλέπουν." Αντιμετώπιση των ριζοσπαστικών φωνών
Τα 15 εκατομμύρια Κούρδων αποτελούν περίπου το 20 τοις εκατό του τουρκικού πληθυσμού. Ζουν κυρίως στην ανατολή και στα σημείο κατά μήκος των ιρανικών, ιρακινών, και συριακών συνόρων. Αυτήν την περίοδο, το TV Roj, με βάση στην Δανία, είναι ο δημοφιλέστερος σταθμός μεταξύ των Κούρδων της Τουρκίας.
Αλλά οι τούρκοι ανώτεροι αξιωματούχοι θεωρούν το σταθμό ένα "δόλωμα" για το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) -- μια επαναστατική ομάδα που παλεύει για την κουρδική αυτονομία από το 1984 το οποίο η Άγκυρα, η Ουάσιγκτον, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση.
Ο Akyol λέει η αντιμετώπιση του μηνύματος των κουρδικών εθνικιστικών δορυφορικών καναλιών όπως η TV Roj είναι ένας προφανής λόγος για τον οποίο ο νέος κουρδικός σταθμός προωθήθηκε, επειδή η επίσημη προσπάθεια να σταματήσει τους ανθρώπους να παρακολουθούν αυτές τις εκπομπές, απέτυχαν.
Λέει ότι τα προγράμματα TRT θα στοχεύσουν στην παροχή " Κουρδικών μεταδόσεων, οι οποίες δεν θα υποστηρίζουν το ριζοσπαστικό κουρδικό εθνικισμό και θα υποστηρίζουν ένα μήνυμα ενότητας."
Αλλά ο ίδιος βλέπει τα βαθύτερα κίνητρα που περιλαμβάνονται στις κινήσεις της Τουρκίας προς μεγαλύτερο εκδημοκρατισμό και η κυβέρνηση και οι Αρχές της προσαρμόζονται επίσης στις πραγματικότητες του 21ου-αιώνα.
"Τώρα υπάρχουν περισσότερα μέσα από αυτά που υπήρχαν πάντα. Περισσότεροι άνθρωποι μορφώνονται και η οικονομία είναι ενσωματωμένη στην παγκόσμια οικονομία. Είναι μια πολύ διαφορετική κοινωνία και το κράτος προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτή την πραγματικότητα, " λέει ο Akyol.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ του άρθρου, στα αγγλικά, εδώ:
http://xs4.b92.net/eng/news/comments.php?nav_id=56162
-----------------------------
Τι να πούμε εμείς οι Μακεδόνες, η οι φίλοι μας οι Τούρκοι της Θράκης, που ούτε σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι δεν μπορούμε να ελπίζουμε, στην Ελλάδα, χώρα της ΕΕ εδώ και 28 χρόνια !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου