Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

"THE NEW YORK TIMES" για την Μακεδονία και τους Μακεδόνες



Για αυτούς που επιμένουν να αμφισβητούν την εθνική ταυτότητα μας (και γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα)!

18 σχόλια:

  1. Τι έγινε ρε παιδιά;Θα ανεβάσετε το χτεσινό μου σχόλιο ή μήπως σας πέφτει βαρύ;
    Καλλικλής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλλικλής,
    δεν ασχολούμεθα με αμφισβητίες εθνικών και εθνοτικών ομάδων. Όσοι θέλουν να μάθουν εάν υπάρχουν, στην Ευρώπη, έθνη που δεν έχουν Κράτος, αλλά υπάρχουν και είναι πολύ καλά στην υγεία τους (μερικά έχουν και μεγάλη αυτονομία στις χώρες όπου ζουν), μπορεί να μορφωθεί διαβάζοντας τα σχετικά βιβλία. Δεν έχουμε χρόνο για εκπαιδεύσει απαίδευτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Gence,η απάντηση σου είναι μνημείο αποπροσανατολιστικής αποφυγής της πραγματικότητας για τους εξής λόγους:
    1)Έθνη ή εθνοτικές ομάδες που δεν έχουν κράτος στην Ευρώπη είναι οι Βάσκοι,οι Σκωτσέζοι,οι Ουαλοί,οι Βρεττονοί,οι Λάπωνες,οι Τσιγγάνοι έτσι όπως μου'ρχονται πρόχειρα στο μυαλό.Όμως στο σχόλιό μου δεν περιέλαβα κανέναν απ'αυτούς όπως πρόσεξες.Εκτός αν θεωρείς ξεχωριστά έθνη τους Βαυαρούς,τους Αλσατούς,τους Σικελούς,τους Σάξονες,τους Βοημούς,τους Σιλέσιους,τους Ανδαλουσιάνους,τους Κρητικούς κ.λ.π.
    2)Το δικό σου έθνος ούτως ή άλλως δεν ανήκει στην κατηγορία των εθνών που δεν έχουν κράτος.Εκτός αν συμβαίνει ένα απ' τα δύο τινά:
    α)Δεν θεωρείς ανεξάρτητο κράτος την ΠΓΔΜ.
    β)Δεν θεωρείς ότι ανήκεις στην ίδια εθνότητα με το 65% των πολιτών αυτού του κράτους.
    Κατά τα άλλα,συμφωνώ απόλυτα με τη δήλωσή σου περί έλλειψης χρόνου για την εκπαίδευση απαίδευτων.Είναι εμφανέστατο άλλωστε...

    Καλλικλής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλλικλή, δεν ανάφερες τους Καταλανούς (Ισπανία), Σικελούς, Βαλντοστάνους και Νότιο Τυρολέζους στην Ιταλία, όπου υπάρχουν επίσης οι Σαρδινοί. Και οι Βένετοι, που θεωρούν εαυτούς ξεχωριστό έθνος αλλά δεν γνωρίζω εάν έχουν κάποια αυτονομία.
    Εάν οι Κρητικοί ζητήσουν να είναι ξεχωριστό έθνος, είναι δικαίωμα τους.
    Εγώ ποτέ δεν είπα ότι οι Μακεδόνες δεν είναι έθνος, και έχουν εθνικό Κράτος.
    Εθνοτικές ομάδες είναι οι Τσιγγάνοι και οι Βλάχοι (στα Βαλκάνια, γιατί στην Ελλάδα δηλώνουν Ελληνες), που δεν έχουν Κράτος.
    Μήπως χρειάζεσαι λίγο διάβασμα ακόμα, μια που η ελληνική προπαγάνδα σου έχει θολώσει, κάπως, την σκέψη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Gence,

    Να κάνω μιά παρατήρηση? Το αν είναι μία ανθρώπινη ομάδα (πχ Βενετοί, Σικελοί κ.λ.π.) εθνική/εθνοτική ομάδα ή όχι, είναι θέμα ΚΑΘΑΡΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟ, και όχι αντικειμενικό. Δηλαδή είναι θέμα ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ. Έλα όμως που κάποιες ομάδες, όπως οι "εθνικά μακεδόνες", αλλά και οι Βενετοί, Σικελοί κ.λ.π. δεν έχουν ενιαία άποψη αυτοπροσδιορισμού! Κάποιοι Σικελοί θεωρούν εαυτούς εθνικά Ιταλούς και κάποιοι ως ξεχωριστή εθνότητα. Κάτι ανάλογο, φυσικά συμβαίνει και με τους Μακεδόνες σήμερα αλλά και πολύ περισσότερο την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα, όπου μέλη μιάς οικογένειας μπορούσαν να χωριστούν ανάλογα με τον αυτοπροσδιορισμό τους σε Μακεδόνες, Έλληνες, Βούλγαρους ή ακόμα και Σέρβους.
    Οι βλάχοι, είναι ξεχωριστή εθνότητα ή όχι? Ποιός το αποφασίζει αυτό? Η "επιστήμη" ή μήπως οι ίδιοι η Βλάχοι? Κι αν αυτοί είναι διχασμένοι?
    Αυτά είναι ερωτήματα που δεν έχουν εύκολη απάντηση. Το μόνο σίγουρο είναι πως όποιος θεωρεί ότι αντικειμενικά ένας λαός ανήκει σε μία εθνότητα και θεωρεί τα μέλη της κοινότητας αυτής που διαφοροποιούνται ως προδότες ή κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, αυτός είναι ΦΑΣΙΣΤΑΣ και ΑΝΟΗΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΜΑΚΙΒΕ κανένα σχόλιο για τα παρακάτω δημοσιεύματα των New York Times ?

    http://history-of-macedonia.com/wordpress/2008/05/08/foreign-newspapers-macedonia/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνιμε 11:18, μάθε την έννοια του αυτοπροσδιορισμού πρώτα, και τα ξανάλεμε! Ο αυτοπροσδιρισμός δεν έχει σχέση με το πώς θέλουμε εμείς να ονομάζουμε κάποιους αλλά το πώς εκείνοι θέλουν να τους ονομάζουμε εμείς. Είτε συμφωνούμε είτε όχι: είναι δικαίωμα τους και δεν χωράει αμφισβήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Akritas, γιατί να σχολιάσω πηγές από Βουλγαρία και Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Κων/πόλης; Εσύ γιατί δεν σχολιάζεις τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο αυτοπροσδιρισμός δεν έχει σχέση με το πώς θέλουμε εμείς να ονομάζουμε κάποιους αλλά το πώς εκείνοι θέλουν να τους ονομάζουμε εμείς. Είτε συμφωνούμε είτε όχι: είναι δικαίωμα τους και δεν χωράει αμφισβήτηση.


    Oxi eis varos allou kratous h ethnotitas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνημε 2:44, μα εμείς δεν λέμε ότι είμαστε εθνικά Έλληνες, για να κατηγορηθούμε ότι "κλέβουμε" το όνομα από άλλο έθνος! Εμείς λέμε ότι είμαστε Μακεδόνες, γιατί έτσι λένε την πατρίδα μας (ολόκληρη). Το ότι ένα τμήμα της πατρίδας μας ανήκει στο Ελληνικό Κράτος, δεν αλλάζει την εθνότητα μας! Ούτε απαιτούμαι να γίνουν όλοι εθνικά Μακεδόνες όσοι ζουν στην πατρίδα μας. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει: οι εθνικά Έλληνες απαιτούνε από εμάς να δηλώνουμε εθνικά Έλληνες (ως Μακεδόνες) για να μπορούν να "καπελώνουν" τον όρο Μακεδόνας, ο οποίος δεν τους ανήκει. Ο κάθε Έλληνας (εθνικά) μπορεί να είναι μέχρι και Κινέζος (γεωγραφικά) εάν έχει γεννηθεί στην Κίνα! Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να είναι και Μακεδόνας, αλλά δεν μπορεί να ανήκει στο έθνος των Μακεδόνων, εάν δηλώνει εθνικά Έλληνας. Είναι σαν να δηλώνει κάποιος εθνικά Έλληνας και εθνικά Κρητικός! Δεν πάει.
    Πρέπει να γίνει κατανοητό από τους Έλληνες πολίτες ότι άλλη είναι η έννοια του Κράτος και άλλη του Έθνους. Υπάρχουν έθνη δίχως κράτος και υπάρχουν κράτη με περισσότερα από ένα έθνος, σε αυτά, όπως είναι η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Gence φίλε μου να σε ρωτήσω κάτι? Γιατί έχει διακοπεί η ψηφοφορία που διεξάγεις περί μακεδονικής γλώσσας? Κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να σκεφτεί ότι μάλλον δε σε συμφέρει να γίνει ένα τέτοιο γκάλοπ. Επίσης γιατί αργείς τόσο πολύ να εγκρίνεις και να δημοσιεύσεις τα σχόλια? Δίνεις την αίσθηση μίας στυγνής λογοκρισίας και δεν το θέλεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει μια εβδομάδα, και απλά δεν την ανανέωσα. Οι κακόπιστοι μπορούν να πουν ότι θέλουν, αλλά εάν ήθελα ένα αποτέλεσμα "ευνοϊκό" για την γλώσσα, γιατί να βάλω το "κανείς"; Θα μπορούσα να βάλω το πιο διπλωματικό "δεν ξέρω"! Χαίρομαι που το 53% ψήφισε ότι η μακεδονική γλώσσα ομιλείται στην Ελλάδα σήμερα, αν και στον αριθμό των ομιλούντων υπάρχει σύγχυση. Πάντως, αυτοί που ομιλούν έστω και λίγο αλλά καταλαβαίνουν τη γλώσσα, άσχετα εάν δηλώνουν και Μακεδονική εθνική ταυτότητα η όχι, είναι πιο κοντά στον αριθμό των 200.000 παρά των 3.000!
    Ο μετριασμός σχολίων δεν είναι για λόγους λογοκρισίας αλλά για να αποφεύγονται ύβρεις τύπου "Βούλγαροι, Σκοπιανοί, Σλαβομακεδόνες η Σλαβοβούλγαροι, Φυρομιανοί και αλλά….σε αυτό το blog.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι λές ρε μάστορα;Μιλάς για την Μακεδονία και τους Μακεδόνες λές και είναι το τσιφλίκι σου;Πριν 100 χρόνια οι μισοί με τα μυαλά σου ήταν εθνικά γεωργοί και οι άλλοι μισοί Βούλγαροι.Για σύνελθε,σε λίγο θα μας πείς ότι η Φλώρινα είναι υπό κατοχή.Αλλά τι να περιμένω από σένα που μου παρουσιάζεις τον Ντελτσέφ και τον Τουτουντζίεφ ως εθνικά Μακεδόνες,ήμαρτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμε 6:38,είτε συμφωνείς είτε όχι, είτε γουστάρεις είτε όχι, Μακεδόνες στην Μακεδονία υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν!
    Το πρόβλημα το έχουν κάτι όψιμοι "Μακεδόνες" που ενώ χτυπιούνται για την καταγωγή τους από τον Μέγα Αλέξανδρο (απ' ευθείας, στενότατος συγγενής τους εξ αίματος), κλαίνε συγχρόνως τις χαμένες πατρίδες τους (τις πραγματικές).Τώρα, από πόσα μέρη κρατάει η σκούφια ορισμένων Ελλήνων, είναι να απορεί κανείς! Παντού πατρίδες έχουν; Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το τυπικό μίσος απέναντι στους ποντιους,φαίνεται όσο δημοκρατικός και φιλελεύθερος να θές να το παίξεις σου βγαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμε 6:01, η τυπική βλακεία ορισμένων, φαίνεται! Εγώ μίλησα για Πόντιους; Η μήπως όλοι οι Μικρασιάτες, Θρακιώτες, κτλ. Πρόσφυγες δεν νιώθουν ότι έχουν χάσει πατρίδες; Μα που ζεις και με ποιους;
    Απλά, δεν είναι λύση να θέλουν κάποιοι να αφαιρέσουν την πατρίδα μας από εμάς και να την κάνουν αποκλειστικά δική τους. Οι πρόγονοι μας μοιράστηκαν τον ίδιο τόπο με πολλούς λαούς, στο παρελθόν, αλλά μόνο οι Έλληνες απαιτούν αποκλειστικά δικαιώματα στον ίδιο αυτόν χώρο. Η εμμονή των Ελλήνων να λέγονται και Μακεδόνες, αυτό ακριβώς τον σκοπό έχει: να αφαιρέσει από εμάς το δικαίωμα μας να ζούμε στην Μακεδονία ως εθνικά Μακεδόνες, μη Έλληνες. Γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι Έλληνες δεν σου ζητούν να μοιραστείς κάτι που δεν σου ανήκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνημε 10:32, ακόμα λιγότερο ανήκει στους λεγόμενους αυτοπροσδιοριζόμενους ως Έλληνες, νεογκρεκούς, που μαζεύτηκαν στην Μακεδονία από τα 4 σημεία του ορίζοντα, τα τελευταία 90 χρόνια! Και να ξέρεις κάτι: μόνο όταν κάτι είναι κλεμμένο, δεν το μοιράζεσαι.
    Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να μοιραστούμε ένα όνομα, εντός Ελλάδας πάντα. Γιατί, εκτός Ελλάδας, τα πράγματα είναι ξεκαθαρισμένα: οι Έλληνες είναι Έλληνες και οι Μακεδόνες είναι Μακεδόνες, το είπαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή