Ένα από τα σημαντικότερα ονόματα στην πρόσφατη ιστορία του μακεδονικού πολιτισμού είναι αναμφισβήτητα αυτό του Κρ'στε Πέτκοβ Μισίρκοβ, του οποίου το έργο ήταν μια πολύτιμη συμβολή στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και επίσης στην ευρωπαϊκή επιστήμη. Αλλά, εξ αιτίας των κακών τυχών της ιστορία του μακεδονικού λαού, το σημαντικότερο έργο της νεότερης ιστορίας του μακεδονικού πολιτισμού, το "Za makedonskite raboti" ("Περί των μακεδονικών υποθέσεων") του Μισίρκοφ, δημοσιευμένο το 1903, δεν αναγνωρίστηκε στην πραγματική αξία του, μέχρι 20 έτη μετά από το θάνατό του συγγραφέα. Πέθανε, σε ένδεια, στη Σόφια στις 26η Ιουλίου 1926. Η παρακολούθηση των δυστυχισμένων περιπλανήσεων της περιπετειώδης ζωής του Μισίρκοβ σημαίνει συγχρόνως ότι αυτές σχετίζονται με την ακανθώδη πορεία που ακολουθείται από το μακεδονικό λαό, από το τελευταίο τέταρτο του προτελευταίου αιώνα μέχρι τους βαλκανικούς πόλεμους. Ο Μισίρκοβ ήταν ο ιδρυτής της σύγχρονης μακεδονικής λογοτεχνικής γλώσσας και της ορθογραφίας, και ο συντάκτης και ο εκδότης του πρώτου επιστημονικού, λογοτεχνικού και πολιτικού περιοδικού που εμφανίστηκε στη μακεδονική γλώσσα. Για τα 30 έτη που θεωρούνται η πιο θυελλώδης περίοδος της μακεδονικής ιστορίας επειδή οι εθνικοί επαναστατικοί αγώνες συνέβαιναν τότε, ο Μισίρκοβ εξυπηρέτησε τη χώρα του με ακούραστο ζήλο και κέρδισε για τον ίδιο ένα αθάνατο όνομα στα ιστορικά χρονικά της. Ο Μισίρκοβ άρχισε τη ζωή κατά τη διάρκεια της πιο ταραγμένης περιόδου στα Βαλκάνια. Γεννήθηκε το 1874 στο Ποστολ/Π. Πέλλα, την παλαιά πρωτεύουσα του Μέγα Αλέξανδρου, μέρος της Μακεδονίας στην ελληνική επικράτεια, σήμερα. Όταν ολοκλήρωσε τη δεύτερη τάξη του ελληνικού σχολείου προ-γραμματικής, άρχισε να αισθάνεται μια πικρή δυσαρέσκεια για τις αδίστακτες μεθόδους της ελληνικής προπαγάνδας. Όντας χωρίς χρήματα για να συνεχίσει τις σπουδές του, εργάστηκε στους αγρούς με τον πατέρα του αλλά όταν η σερβική προπαγάνδα άρχισε να κηρύσσει την παραλλαγή "του Μακεδονισμού" για να στρατολογήσει τους νέους σε όλη τη Μακεδονία (που ήταν τότε κάτω απο την τούρκικη διοίκηση) προκειμένου να τους "εκσερβίσει", στη συνέχεια, ο Μισίρκοβ έφυγε για το Βελιγράδι, με μεγάλη χαρά και ελπίδα, όπου η οδύσσειά του άρχισε.
Σαν φιλόλογος, ο Μισιρκοβ ήταν ο ιδρυτής της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας και ορθογραφίας, στην οποία έδωσε τη θέση μιας λογοτεχνικής γλώσσας, χωριστή από τη σερβική, βουλγαρική και ελληνική, τις οποίες οι Σέρβοι, οι Βούλγαροι και οι Έλληνες είχαν προσπαθήσει να επιβάλουν στο μακεδονικό λαό.
"Μακεδόνες, ήρθε ο καιρός να αντιληφθούμε ότι ο μεγαλύτερος δαίμονας που η Μακεδονία πρέπει να πολεμήσει δεν είναι άλλος παρά η Βουλγαρία!"
Κρ'στε Πέτκοβ Μισίρκοβ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου