Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Τροφή Για Σκέψη

Του Γιώργου Ν.Παπαδάκη

«Επί ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, μπορούσαμε να ταξιδέψουμε παντού και ήμασταν περήφανοι γιατί διαφέραμε από τα άλλα κομμουνιστικά κράτη. Τώρα, στην εποχή της ενιαίας Ευρώπης και της κατάργησης των συνόρων, μπορούμε να πάμε χωρίς βίζα μόνο στην Κροατία, στην Σερβία, το Μαυροβούνιο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σε χώρες δηλαδή που όχι πολύ καιρό πριν ήταν στο ίδιο κράτος με το δικό μας. Είμαστε 2 εκατομμύρια άνθρωποι, τι μπορεί άραγε να φοβηθεί η Ευρώπη από μας; Γιατί μας πιέζει και μας περιορίζει έτσι;»

Ο Κρίστιαν είναι 30 χρονών, γεννήθηκε στην άλλοτε Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας- κομμάτι της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας- και σημερινή Δημοκρατία της Μακεδονίας και είναι παιδί ενός Κροάτη και μιας Μακεδόνισσας. Πρόλαβε όταν ήταν μικρός τα «θρυλικά» ταξίδια των Γιουγκοσλάβων στο εξωτερικό και ιδιαίτερα το shopping στην Τεργέστη. Τώρα μιλά με πίκρα για τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στη χώρα του, απέναντι στον ίδιο, τη γυναίκα του και όλους τους συμπατριώτες του. Παρότι η Μακεδονία ήταν η 1η από τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που ξεκίνησε την εφαρμογή των νέων, βιομετρικών, διαβατηρίων (σήμερα πάνω από το 90% των κατοίκων της έχουν διαβατήρια ακριβώς ίδιου τύπου με αυτά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και παρόλα αυτά δεν έχει κατορθώσει ακόμα να εισέλθει στη «λευκή» λίστα Schengen που επιτρέπει το ταξίδι χωρίς βίζα στην Ε.Ε. για λόγους ασφαλώς όχι αντικειμενικούς αλλά καθαρά πολιτικούς.

Η μεγάλη πιθανότητα αυτό να γίνει μέσα στο επόμενο εξάμηνο ή έστω έως το τέλος του 2009, δεν δείχνει να τον παρηγορεί ιδιαίτερα. «Εμείς από το 2005 έχουμε αυτά τα διαβατήρια ενώ οι Σέρβοι μόλις έχουν ξεκινήσει να τα εισαγάγουν, Κι όμως, είναι πολύ πιθανό να τους βάλουν στη λευκή λίστα μαζί μας ή να καθυστερήσουν κι άλλο με μας, έως ότου ετοιμαστούν οι Σέρβοι. Είναι δίκαιο αυτό; Αφήστε που εσείς οι Έλληνες όλο και κάτι θα βρείτε για να μην είναι πλήρης η ένταξή μας στη λίστα», παρατηρεί με παράπονο ο Κρίστιαν.

Και δεν έχει άδικο, καθώς οι Μακεδόνες που καταφέρνουν να πάρουν σήμερα μια πολλαπλή βίζα Schengen για τις χώρες της Ένωσης, πληρώνοντας ένα αντίτιμο της τάξης των 65 ευρώ, δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα με την ίδια βίζα! Πρέπει να προμηθευτούν μια επιπλέον που ισχύει μόνο για τη χώρα μας, χορηγείται πάνω σε ένα φύλλο χαρτί (!) και κοστίζει 35 ευρώ επιπλέον. Με άλλα λόγια, ένας υπήκοος της Δημ. Μακεδονίας θα πρέπει να εκταμιεύσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 100 ευρώ, αν θέλει σήμερα να έχει πρόσβαση σε όλη την Ε.Ε. Και υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι η αίτησή του για βίζα θα εγκριθεί, κάτι που κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι.

Που έχει οδηγήσει όλη αυτή η κατάσταση; Μα πολύ απλά, στη δημιουργία μιας ολοένα και μεγαλύτερης ομάδας ανθρώπων στη γειτονική χώρα, οι οποίοι δεν μπορούν ή/και δεν θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και μη έχοντας άλλη διέξοδο , οδηγούνται στην άκρατη εσωστρέφεια, στον υπέρ πάντων μακεδονισμό, πατριωτισμό, εθνικισμό ή όπως αλλιώς θέλετε να ονομάσετε την τάση αυτή.

Πρόκειται για μια απολύτως ετερόκλητη σύναξη, καθώς αποτελείται από ηλικιωμένους αλλά και νεαρούς, από άνεργους αλλά και πλούσιους, από κατοίκους της πρωτεύουσας αλλά και απομακρυσμένων χωριών. Και βέβαια, η αναρρίχηση στην πρωθυπουργία ενός γνήσιου «τέκνου» της, του λαϊκιστή Νίκολα Γκρουέφσκι, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Όπως και η δυσθεώρητη δημοφιλία του, η σταθερή απόλυτη κυριαρχία του κυβερνώντος VMRO-DPMNE σε όλες τις σχετικές δημοσκοπήσεις (28% έναντι 10,5% του αντιπολιτευόμενου SDSM σε δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας) αλλά και η υποχώρηση από την καθημερινή ατζέντα των Μακεδόνων ζητημάτων όπως η ημερομηνία ένταξης στην Ε.Ε. ή η κατάργηση της βίζας Schengen.

Αυτό είναι ένα σημείο όπου ο «ανώνυμος» Κρίστιαν και ο «επώνυμος» Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι, φανατικοί εχθροί και οι 2 της παραπάνω τάσης, συμφωνούν και πάλι, εκπέμποντας SOS. «Εσείς οι Έλληνες και εσχάτως και οι Ευρωπαίοι που αποδέχονται τη διαιώνιση ενός ανόητου ζητήματος (ονομασία), δε μας αφήσατε να συνυπάρξουμε ισότιμα με σας, να έχουμε τη δική μας ιστορία, τους δικούς μας ήρωες, το δικό μας παραμύθι. Αποτέλεσμα, αυτό που συμβαίνει τώρα στη Μακεδονία. Συνέλθετε και επανορθώστε, πριν να είναι αργά. Και για μας αλλά ίσως και για σας.»

Και για όσους δεν κατάλαβαν, σε Αθήνα και Βρυξέλες. Μπορεί να μην σας αρέσει ο Γκρούεφσκι, ο Μιλόσοσκι, οι πρακτικές τους και να βρίσκετε ενοχλητικές τις δηλώσεις τους, το λαϊκίστικο πατριωτισμό τους.

Για το ότι υπάρχουν και είναι ισχυροί, όμως, δε φταίνε οι ίδιοι, ούτε οι Μακεδόνες που τους εξέλεξαν. Φταίνε κυρίως οι κύριοι Καραμανλής, Παπανδρέου, Παπούλιας, Μπακογιάννη, Σαρκοζί, Μπαρόσο…η λίστα είναι τόσο μεγάλη που δεν έχει νόημα η απαρίθμηση ονομάτων.

Εκείνοι που με τις ασόβαρες πολιτικές τους, εξέθρεψαν αυτό το φαινόμενο που τώρα υποκριτικά κατηγορούν. Δυστυχώς όμως, είναι τόσο εξόφθαλμα κατώτεροι των περιστάσεων που σχεδόν κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι μπορούν να κάνουν το οτιδήποτε διαφορετικό. Έστω κι αν η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία…

ΥΓ: Ευχαριστώ ταπεινά τον Κρίστιαν και όλους τους Μακεδόνες που ουσιαστικά έγραψαν τις παραπάνω γραμμές. Τους ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γιατί ενώ θα μπορούσαν να είναι οι φανατικότεροι ανθέλληνες, εξακολουθούν να αγαπούν την Ελλάδα και να συμπεριφέρονται υποδειγματικά σε όλους τους Έλληνες που συναντούν. Φανταστείτε μονάχα τη δική μας συμπεριφορά, αν είχαμε τραβήξει έστω τα μισά από όσα υπέφεραν και υποφέρουν οι άνθρωποι αυτοί εξ αιτίας μας. Blagodaram od srceto, deca...
http://www.trakyaninsesi.com/yazi4.html