Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Γέφυρες φιλίας μεταξύ των Κρατών



Επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, πέρυσι, στους Μακεδόνες μουσουλμάνους, πολίτες της Τουρκίας σήμερα, όπου μεταφέρθηκαν με τις ανταλλαγές πληθυσμών. Πολλοί από αυτούς έχουν καταγωγή από την Αιγαιάτικη Μακεδονία (Ελλάδα).
Πότε άραγε η ελληνική πολιτική ηγεσία θα δει τις μειονότητες ως γέφυρες φιλίας μεταξύ των Κρατών;

26 σχόλια:

  1. Μα καλά ούτε τι γράφετε δε προσέχετε;

    "όπου μεταφέρθηκαν με τις ανταλλαγές πληθυσμών. Πολλοί από αυτούς έχουν καταγωγή από την Αιγαιάτικη Μακεδονία (Ελλάδα)."

    Όλοι όσοι έλαβαν μέρος στις ανταλλαγές πληθυσμών ήρθαν από την Ελλάδα! Αυτοί που έφυγαν από τη Γιουγκοσλαβία και ιδιαίτερα τη ΣΔτΜ μετά το 1944 δεν ανταλλάχθηκαν με κανένα (και οι περιουσίες τους που δεν απαλλοτριώθηκαν πουλήθηκαν για ένα κομμάτι ψωμί). Αλλά δεν είμαι σίγουρος πως οι τελευταίοι σας βλέπουν με τόσο καλό μάτι.

    Όσο για τους υπόλοιπους γιατί δε ζητάτε επίσημη αναγνώριση "Μακεδονικής μειονότητας" στην Τουρκία (που στα σίγουρα δεν σας αναγνωρίζει):
    http://www.minorityrights.org/4387/turkey/turkey-overview.html
    Που είναι τα δημόσια σχολεία όπου θα διδάσκονται επίσημα οι ομοεθνείς σας στη γλώσσα τους και θα μαθαίνουν για τον Μέγα Αλέκο και το καταραμένο φίδι;
    Που είναι η δυνατότητα επικοινωνίας με τη δημόσια διοίκηση και τις δημόσιες υπηρεσίες στη γλώσσα σας; Που είναι οι δίγλωσσες πινακίδες στους δρόμους; Ή αυτά τα ζητάτε μόνο από εμάς όπου αλληθωρίζετε αλυτρωτικά αλλά όσον αφορά τα κολλητάρια σας τους Τούρκους το κάνετε τουμπεκί;

    Γέφυρες λυκοφιλίας; Άσε δε θα πάρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί μουσουλμάνοι των Βαλκανίων, και Μακεδόνες φυσικά, έφυγαν για την Τουρκία, ως πρόσφυγες, από τα εδάφη που έχασε η Οθωμανική Αυτοκρατορία γιατί θεωρούσαν ότι κινδύνευαν εάν έμεναν σε Κράτη χριστιανικά, που ήταν εχθρικά απέναντι τους λόγο της θρησκείας τους. Με τις ανταλλαγές έφυγαν μόνο οι Μουσουλμάνοι που ήταν από την Ελλάδα, ασχέτως εθνότητας.
    Τώρα, όσον αφορά τα μειονοτικά δικαιώματα των Μακεδόνων στην Τουρκία, μια που είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτά που δεν έχουμε και εμείς στην Ελλάδα, προτείνω να καλέσουμε σε μη επίσημη επίσκεψη τον Μιλόσοσκι να έρθει να επισκεφτεί τα μακεδονικά χωριά μας. Τι λες, KE;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. KE 11:17, το σχόλιο σου διαγράφηκε διότι είναι ότι πιο ρατσιστικό έχω διαβάσει το τελευταίο καιρό! Υπάρχουν ένα σωρό blogs όπου μπορείς να αναπτύξεις τις άκρως εθνικιστικές, ναζιστικές, ρατσιστικές απόψεις σου. Σε αυτό το blog δεν υπάρχει χώρος για σένα!
    Όσο για τους Πομάκους που ανέφερες, σεβόμαστε το δικαίωμα τους να θεωρούν ότι ανήκουν στο Τουρκικό Έθνος ως Μουσουλμάνοι, όπως ο κάθε Ελληνιορθδοξος θεωρεί ότι ανήκει στο Ελληνικό Έθνος, λόγο θρησκείας.
    Πόζντραβ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα οι στολες που φορανε τα παιδακια ειναι ιδιες με τις δικες μας.
    Σιγουρα και στα σπιτια τους ομιλουνε την ανυπαρκτη για τους ελληνες Μακεδονικη γλωσσα.ΝΕΖΝΑΜ ΝΕΖΝΑΜ. ΖΝΑΕΣ ΖΝΑΕΣ.
    Και η μουσικη που ακουγετε τα λεει ολα.


    ΖΑ ΜΝΟΓΚΟΥ ΓΚΟΝΤΙΝΙ.
    ЗА МНОГУ ГОДИНИ.
    ПОЗРАВ ОД ВОДЕН.
    Αντε και χρονια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά και σε εσένα од ВОДЕН!
    Οι διαφορά με εμάς και τους Μακεδόνες της Τουρκίας, εκτός από τη θρησκεία, είναι σημαντική. Αυτοί μπορούν και διατηρούν την γλώσσα μας και την παράδοση μας γιατί δεν υπέστησαν διωγμούς, ξυλοδαρμούς, ρετσινόλαδα, φυλακίσεις, φόνους και εξορίες όπως οι Μακεδόνες στην Ελλάδα. Και φυσικά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δεχτούν τον υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στα χωριά τους. Εμείς, ούτε να το διανοηθούμε κάτι τέτοιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και φυσικά δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δεχτούν τον υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, στα χωριά τους. Εμείς, ούτε να το διανοηθούμε κάτι τέτοιο!

    ---

    Otan ta meli tou kommatos tou stamatisoun na katathetetoun stefania katw apo periergous hartes opou Florina Kastoria Thesalloniki parousiazontai ektos Ellados as erthei.Gligorov kai Georgevski euprosdektoi.

    ----

    Αυτοί μπορούν και διατηρούν την γλώσσα μας και την παράδοση μας γιατί δεν υπέστησαν διωγμούς, ξυλοδαρμούς, ρετσινόλαδα, φυλακίσεις, φόνους και εξορίες

    ---

    Mega lathos twn Ellinikwn kuvernisewn pou ekanan oti ekanan se kommounistes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Zdravo και μπράβο για το μπλογκ σας.

    Για το βίντεο, με δυσκολία κάποιος θα ονόμαζε "στενά" Μακεδόνες αυτούς τους Τούρκους πολιτες. Εμένα μου φαίνονται για Torbeshi.

    Στην περιοχή μας το "ομόθρησκον" είναι βασική προϋπόθεση για την ταξινόμηση σε εθνότητα ή ομάδα.

    Pozdrav
    Pozdrav

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε 1:42, οι ίδιοι αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλιώς ποιος ο λόγος να δεχθούν τον υπουργό Εξωτερικών της Μακεδονίας; Αλλά, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι της περιοχής μας αυτοπροσδιορίζονται και ως Τούρκοι, λόγο θρησκευτικής ταύτισης με το υπόλοιπο τουρκικό έθνος, όπως συμβαίνει και με τους Πομάκους της Θράκης, και αυτό είναι κάτι που το σεβόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτά παθαίνει όποιος συγχέει την θρησκεία με την εθνότητα κι αφορά όσους ζουν σε θρησκοκρατούμενο καθεστώς ελληνορθοδοξίας ειτε σε miljet.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμε 1:25,
    "Otan ta meli tou kommatos tou stamatisoun na katathetetoun stefania katw apo periergous hartes opou Florina Kastoria Thesalloniki parousiazontai ektos Ellados as erthei.Gligorov kai Georgevski euprosdektoi."

    Οι χάρτες αυτοί παρουσιάζουν τον ενιαίο χώρο της Μακεδονίας, μέχρι το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια ο χώρος αυτός διαμελίστηκε και εντάχθηκε στα γειτονικά Κράτη. Μαζί με αυτό το χώρο, μοιράστηκε και το μακεδονικό έθνος. Με τους χάρτες παρουσιάζονται και αναγνωρίζονται οι εθνικά Μακεδόνες σε όλο τον χώρο της Μακεδονίας, πράγμα που αρνούνται τα γειτονικά Κράτη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (Ελλάδα, Βουλγαρία), και δεν έχουν σε καμία περίπτωση εδαφικές διεκδικήσεις. Οι Μακεδόνες υπάρχουν σε όλο το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας και όχι μόνο εντός του Μακεδονικού Κράτους. Εάν οι Έλληνες και οι Βούλγαροι αναγνώριζαν αυτό, κανείς στη Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν θα χρειαζόταν αυτούς τους χάρτες για να αποδείξει την ύπαρξη μας. Τα σύνορα δεν αμφισβητούνται και δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν. Μπορούν όμως οι Μακεδόνες να δημιουργήσουν γέφυρες φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και των γειτονικών της Κρατών, αρκεί να το ήθελαν όλοι.

    "Mega lathos twn Ellinikwn kuvernisewn pou ekanan oti ekanan se kommounistes."

    Δεν ήταν μόνο οι κομμουνιστές Μακεδόνες που υπέστησαν αυτά, το τελευταίο αιώνα, αλλά ΟΛΟΙ οι Μακεδόνες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι Κομμουνιστές μπόρεσαν να γυρίσουν από την εξορία τους στα βαλκανικά Κράτη, αλλά όχι οι Μακεδόνες στους οποίους απαγορεύεται η επιστροφή στην Ελλάδα δια νόμου, που ισχύει ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι χάρτες αυτοί παρουσιάζουν τον ενιαίο χώρο της Μακεδονίας, μέχρι το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια ο χώρος αυτός διαμελίστηκε και εντάχθηκε στα γειτονικά Κράτη. Μαζί με αυτό το χώρο, μοιράστηκε και το μακεδονικό έθνος.

    Ma oi katoikoi twn eikonizomenwn periohwn den eniwthan opws esu.Oi germanoi stous Voulgarous edwsan tin epoptia twn periohwn o logos eunoitos.Tipota den moirastike,opoios agwnisthike...

    δεν έχουν σε καμία περίπτωση εδαφικές διεκδικήσεις.

    Kalo!!!

    Μπορούν όμως οι Μακεδόνες να δημιουργήσουν γέφυρες φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και των γειτονικών της Κρατών, αρκεί να το ήθελαν όλοι.

    Otan les oti eisai Makedonas alla den eisai Ellinas pws perimeneis na uparxei filia?Otan me to kalimera enantiwnesai 3 geitonwn sou,oi alloi einai lathos?


    Δεν ήταν μόνο οι κομμουνιστές Μακεδόνες που υπέστησαν αυτά, το τελευταίο αιώνα, αλλά ΟΛΟΙ οι Μακεδόνες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

    kai Fonous opws grafeis se proigoumeni dimosieusi sou?Gia pes mou kapoio peristatiko.

    Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι Κομμουνιστές μπόρεσαν να γυρίσουν από την εξορία τους στα βαλκανικά Κράτη, αλλά όχι οι Μακεδόνες στους οποίους απαγορεύεται η επιστροφή στην Ελλάδα δια νόμου, που ισχύει ακόμα.

    Mporoun na girisoun arkei na dilwsoun tin ethnotita tous h na apoktisoun diavatirio Voulgarias.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμε 4:19, την προπαγάνδα και τα ψέματα σου, αλλού. Αυτό το blog δεν πρόκειται να τα ανεχθεί. Το να αμφισβητείς το έθνος μας τι νομίζεις ότι κάνεις; Προσπαθείς να μας αλλάξεις μυαλά; Μάταιος ο κόπος σου! Πριν από εσένα άλλοι πολλοί προσπάθησαν στο παρελθόν, και με πολύ πιο άγριο τρόπο, να το κάνουν αλλά απέτυχαν. Γιατί δεν ασχολείσαι με την ΠΡΟΚΛΑΜΑΤΣΙΑ ΟΝΤ ΑΤΙΝΑ; Τι έχεις να πεις; Το να λες απλά ότι δεν υπάρχουμε και ότι πρέπει να ήμαστε Έλληνες η Βούλγαροι, δεν βγάζεις τίποτα. Γι' αυτό, μην ενοχλείς άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ήμαστε Έλληνες

    --

    Ellines me to zori den uparhoun,an kapoios se anagasei - anagase na ton ftuseis.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ να σου αλλάξω τα μυαλα;Οι Βούλγαρικη ιστορία μιλά από μόνη της (σε περίπτωση που θεωρείς τον delchev ως εθνικά Μακεδόνα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμε 6:42, εάν μιλάς για την βουλγαρική ιστορία που είναι γραμμένη όπως και η ελληνική, στα μέτρα των επεκτατικών βλέψεων τους, ατύχησες! Δεν είναι ιστορία αυτή (όπως την εννοεί η επιστήμη), αλλά κρατική προπαγάνδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οχι μιλάω για ημερολόγια και την αλληλογραφία των Βουλγάρων αγωνιστών,ντοκουμέντα που πλέον θεωρούνται ιστορία.Όπως επίσης και απογόνους(όσοι άφησαν) τους,αλλά και αυτοί παπαγαλίζουν απ'ότι φαίνεται την κρατική προπαγάνδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμε 6:00, Βούλγαροι αγωνιστές στην Μακεδονία δεν υπήρξαν. Ίσως εννοείς κάποιους φίλο-βούλγαρους, όπως υπήρξαν και φίλο-έλληνες και φίλο-σέρβοι, αλλά όλοι τους ήταν Μακεδόνες. Και πότε τα σύνορα της Βουλγαρίας φτάσανε μέχρι το νομό Φλώρινας η Καστοριάς, για να υπάρχει και βουλγαρικός πληθυσμός σε αυτές της περιοχές; Δεν ξέρετε τι σας γίνεται! Πότε λέτε ότι είμαστε Βούλγαροι, πότε Έλληνες σλαβόφωνοι, πότε Σλαβομακεδόνες! Πάρτε το χαμπάρι (τουρκική λέξη αυτή!): δεν δικαιούστε να βαφτίζετε λαούς! Οι μόνοι που δικαιούνται να λένε τι είναι, είναι οι ίδιοι άνθρωποι όταν δηλώνουν την εθνική τους ταυτότητα. Ελληνικό έθνος μακεδόνων, ξεχωριστό από τους υπόλοιπους που δηλώνουν Έλληνες, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.
    Είναι τουλάχιστον γελοίο να λένε μερικοί ότι είναι Μακεδόνες εννοώντας ότι ανήκουν στο ελληνικό έθνος, αλλά με άλλο όνομα! Ο Έλληνας είναι Έλληνας και ο Μακεδόνας είναι Μακεδόνας, δυο ξεχωριστά έθνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μάλλον εσύ δε ξέρεις τι σου γίνετε και τα υπολοίπα 4.000 άτομα με τα μυαλά σου.Γελοίο είναι να λέτε είμαστε Μακεδόνες αλλά δεν είμαστε Έλληνες το γιατί ψάξτο στα αρχεία τηs Βυζαντινής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας.Και τότε κρυβόσουν ες;Έλληνα κανείς δε σε κάνει αναγκαστικά αλλά μην μιλάς εξ ονόματος των γηγενών γιατί και πάλι η μειοψηφία είσαι ανάμεσα τους.Για τους Βούλγαρους αγωνιστές στα απομνημονεύματα τους μια χαρά ήξεραν να το δηλώνουν τι είναι, Βούγαροι,ούτε φιλοσέρβοι ούτε φιλοέλληνες,ο παππούς Δήμτσης και αυτός macedonski;ο εγγονός του τουτουντζίεφ και αυτός macedonski;Το μόνο σίγουρο οι φαμίλια Βοσκόπουλοι macedonski λόγω τσέπης και ρουφιανιάς... και το τι γλώσσα μιλούν άσε να το κρίνει κανένας γλωσσολόγος γιατί τα όσα λές περί μακεδονικής γλώσσας πλησιάζουν την έννοια του αστείου.Πες μας για τον Τίτο που άλλαξε την που μιλίοταν στη βόρεια περιοχή του βαρδάρη.Ο τσάρος σαμουήλ και αυτός Μακεδόνας ε;
    Για τον Βουλγαρικό πληθυσμό που τόσο αγνοείς όπως επίσης αγνοείς ότι υπάρχουν και σήμερα Βουλγάρικα χωριά μάθε ότι εκεί που μένεις έστελναν οι Βυζαντινοί τους Βούλγαρους αιχμαλώτους κατά χιλιάδες.Είσαι τόσο καλός μελετητής της ιστορίας ψάξε λίγο στην Βυζαντινή ιστορία.Μετά κάνε ένα κόπο να δείς πως η Βουλγάρικη εκκλησία δίδασκε στο πληθυσμό το ιδώμα που μιλιέται σήμερα.
    Αυτά για σήμερα,πηγαινε να δουλέψεις κανένα αμόρφωτο αγρότη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ας δούνε οι Μακεδόνες που παρακολουθούν αυτό το blog, ένα ΤΕΡΑΣ παρα-μόρφωσης! Όλα τα ξέρει, και σε ποια εθνότητα δήλωνε ότι ανήκε ο καθ' ένας, πριν 200 χρόνια και ακόμα πιο παλιά!
    Παραλήρημα εθνικισμού και μίσους για οτιδήποτε δεν είναι Ελληνικό! Ευτυχώς για μας, τύποι σαν τον Ανώνυμο 8:28 είναι πολύ λίγοι στην Ελλάδα! Πάντως, εγώ ποτέ δεν αρνήθηκα σε κανέναν το δικαίωμα να δηλώνει Έλληνας Μακεδόνας. Αυτό που δεν ανέχομαι είναι τύποι σαν αυτόν να μου απαγορεύουν να δηλώνω την μακεδονική μου ταυτότητα γιατί θέλει να είναι ο αποκλειστικός απόγονος του Μέγα Αλεξάνδρου και φοβάται μην του φάμε την κληρονομιά στο οικόπεδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Για όσους μιλώ ονομαστικά,ΝΑΙ ξέρω.Όπως ξέρω ποιοί σημερινοί Μακεδονοπατέρες ήταν οι ρουφιάνοι του χτές,βλέπε εμφύλιο,χούντα μεταπολίτευση και τις μπίζνες που έκαναν στη πλάτη σας...Το μίσος που το είδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Όσους ρουφιάνους είχαν οι Μακεδόνες το καιρό εκείνο η εχουν και σήμερα ακόμα, άλλους τόσους έχουν και οι Έλληνες, και πολύ περισσότερους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εγω μπορω να δηλωσω Ιταλος Μακεδονας?



    Θα ειχε πολυ πλακα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Θα μπορούσες, od voden, αλλά μόνο ένα από τα δυο ονόματα θα προσδιόριζαν την εθνότητα σου ενώ το άλλο την γεωγραφική/κρατική προέλευση σου (δηλαδή θα μπορούσες να είσαι εθνικά Ιταλός με μακεδονική υπηκοότητα η εθνικά Μακεδόνας με ιταλική υπηκοότητα), όχι και τα δυο με εθνική έννοια, όπως απαιτούν να κάνουν οι Έλληνες όταν δηλώνουν Έλληνες Μακεδόνες, δηλώνοντας δυο εθνότητες, έκαστος, μη αναγνωρίζοντας έθνος Μακεδόνων, το οποίο όμως, θέλουν δεν θέλουν, υπάρχει και έτσι ονομάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Είστε πολλά ολίγοι για να έχετε τόσους πολλούς.Μα δεν υπηρξε ποτέ Μακεδονικό έθνος για να υπάρξει και τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμε 8:32, μα ο Αλέξανδρος ο Μέγας λεγόταν Αλέξανδρος ο Μακεδών, πουθενά δεν αναφέρεται ως Αλέξανδρος ο Έλλην! Πως δεν υπήρχε μακεδονικό Έθνος;
    Αυτό που λες εσύ για εμάς τους Μακεδόνες ότι δεν υπάρχουμε ως έθνος, το λένε και οι Ισραηλινοί για τους Παλαιστίνιους (δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός αλλά μόνο Άραβες, λένε). Τι στιγμή που δηλώνουμε ότι είμαστε Μακεδόνες (και όχι Έλληνες), υπάρχουμε! Δεν χρειάζεται να μας πουν άλλοι τι είμαστε, ούτε να πάρουμε την άδεια τους για να το δηλώνουμε, όσα τεχνητά προβλήματα και αν μας δημιουργεί η Ελλάδα, στο εξωτερικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Gence και το Άργος slavomacedonski είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή