Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ ΚΑΙ H ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Στην εφημερίδα "Καθημερινή" με ημερομηνία 22/02/2009 υπάρχει το άρθρο για το παιδομάζωμα του 1948, του βαλκανολόγου Σπ. Σφέτα.
Πρώτα απ' όλα η χρήση του όρου "σλαβόφωνοι" που χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος είναι λάθος. Σλαβόφωνοι είναι όλοι οι λαοί που μιλούν μια σλαβική γλώσσα. Το σωστό θα ήταν να χρησιμοποιείται ο όρος μακεδονόφωνοι, όταν πρόκειται για Μακεδόνες. Το δεύτερο λάθος είναι ο όρος Σλαβομακεδόνες. Τι εννοεί ο αρθρογράφος; Τι έννοια δίνει σε αυτό τον όρο; Γλωσσολογικό; Γεωγραφικό; Ιστορικό; ΕΘΝΙΚΟ; Εάν είναι το τελευταίο (το πιο πιθανό γιατί είναι και το πιο λογικό), μπορεί κανείς να μας πει ποιοι άλλοι κάτοικοι της Μακεδονίας δηλώνουν εθνική ταυτότητα Μακεδονική και όχι απλά γεωγραφική; Οι Βλάχοι, οι Αρβανίτες, οι Αθίγγανοι; Οι ΕΛΛΗΝΕΣ; Μα όλοι αυτοί έχουν την εθνοτική η εθνική ταυτότητα τους και την δηλώνουν! Άρα, γιατί οι Μακεδόνες πρέπει να έχουν προσδιοριστικό "Σλάβο" μπροστά στο όνομα της εθνικής ταυτότητας τους, και μόνο αυτοί από όλους τους σλαβόφωνους λαούς; (Βούλγαροι, Σέρβοι, Ρώσοι και πάει λέγοντας); Όταν κάποιος δηλώνει Μακεδόνας εννοείται ότι δηλώνει την εθνότητα του και όχι απλά την γεωγραφική προέλευση του από την Μακεδονία και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή ΥΠΑΡΧΕΙ έθνος Μακεδονικό στην Μακεδονία, όσο και αν δεν συμφέρει στο Ελληνικό Κράτος και προσπαθεί εδώ και 100 περίπου χρόνια να το εξαφανίσει.
Ας έρθουμε τώρα στην ουσία του άρθρου. Δεν θα εξετάσω όλους τους λόγους που εκθέτει ο αρθρογράφος για το παιδομάζωμα. Θα σταθώ μόνο στο γεγονός ότι μετά από 60 χρόνια από το τέλος του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα, τα μόνα αθώα θύματα (τα παιδιά) εκείνης της εποχής ακόμα και σήμερα πληρώνουν τη συνέπεια αυτού. Το ελληνικό κράτος κρατά ακόμα σε ισχύ ρατσιστικούς νόμους και διατάξεις που απαγορεύουν σε αυτούς τους ανθρώπους τον επαναπατρισμό στην γενέτειρα τους τη Μακεδονία και την επιστροφή των περιουσίων τους.
Αυτό το γεγονός και μόνο καταρρίπτει το σκεπτικό του αρθρογράφου όπου λέει ότι οι εύθηνες για το παιδομάζωμα δεν ήταν των Ελλήνων αλλά του ΝΟΦ, για δικά του αποκλειστικά συμφέροντα! Μέχρι και το ΚΚΕ απαλλάσσεται των ευθυνών του, με αυτά που γράφει ο κ. Σφέτας!
Με τέτοιες λογικές όμως δεν πρόκειται να πεισθούν ούτε οι Μακεδόνες αλλά ούτε οι Διεθνής οργανισμοί ότι το Ελληνικό κράτος (και γενικά όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα) δεν είχαν ως πρωταρχικό σκοπό την γενοκτονία του μακεδονικού έθνους στην Ελλάδα: με τον εκτοπισμό του όποτε ήταν δυνατόν, και την πολιτιστική και γλωσσική γενοκτονία για αυτούς που παρέμειναν εντός ελληνικών συνόρων.
Το ελληνικό κράτος έχει κάνει μεγάλη ζημιά στο μακεδονικό έθνος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο του: στο χέρι κάθε δημοκράτη πολίτη αυτής της χώρας είναι να μην επιτρέψει αυτό να ολοκληρωθεί.

Εδώ μπορείτε να διαβάσατε το άρθρο του Σπ. Σφέτα:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100002_22/02/2009_304239

4 σχόλια:

  1. Ο αρθογράφος ρωτάει:
    "Άρα, γιατί οι Μακεδόνες πρέπει να έχουν προσδιοριστικό "Σλάβο" μπροστά στο όνομα της εθνικής ταυτότητας τους, και μόνο αυτοί από όλους τους σλαβόφωνους λαούς; "

    Διότι στην σύγχρονη γεωγραφική Μακεδονία υπάρχουν εθνοτικές ομάδες που αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες ή Μακεντότσι και δεν έχουν ουδεμία σχέση με την μεγαλύτερη εθνική ομάδα της FYROM που αυτοπροσδιορίζεται ως Μακεντότσι ή Μακεδόνσκι και των εκπροσώπων τους στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία.

    Γενικά όλο το περιεχόμενο του άρθρου του παρόντος blog αναδυκνύει τον πυρήνα του προβλήματος που είναι η μονοπώληση και ο σφετερισμός από εσάς της μακεδονικής ταυτότητας και κατ’ αυτό τον τρόπο η εγγραφή υποθηκών στο σύνολο της Μακεδονίας. Φυσικά το όνομα είναι απλά η κρούστα του προβλήματος όπου ακόμα και εάν αποδεχθεί το κράτος της FYROM σύνθετη ονομασία, που αντανακλά την πραγματικότητα της περιοχής, το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού δεν θα ακυρωθεί. Θα ακυρωθεί μόνο εάν ταυτοχρόνως αλλάξει και το όνομα της κυρίαρχης εθνότητας/γλώσσας. Ο όρος «μακεδονική» δηλώνει το Ολον και γι’ αυτό είναι απαράδεκτος. Την πραγματικότητα αντανακλά ένας εθνογεωγραφικός προσδιορισμός με μία σύνθετη και ενιαία λέξη (όπως σλαβομακεδονική ή νεομακεδονική ) που δηλώνει ότι πρόκειται για το Μέρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το "όλον" αφορά το ΕΘΝΟΣ των Μακεδόνων, όπου αυτό υπάρχει (ακόμα και στην Αυστραλία!). Για το "μέρος" υπάρχει προσδιορισμός: Δημοκρατία της Μακεδονίας, ένα μέρος. Δυτική, Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία (ως περιφέρειες) στην Ελλάδα, άλλο "μέρος". Μακεδονία του Πιρίν στην Βουλγαρία, ακόμα ένα "μέρος" και η περιοχή της Μάλα Πρέσπα στην Αλβανία, άλλο ένα "μέρος".
    Και είναι το "όλον" εθνικά γιατί δεν υπάρχει άλλη εθνική η εθνοτική ομάδα στην Μακεδονία που να αυτοαποκαλείται Μακεδονική η Μακεντόνσκι αλλά να έχει διαφορετικά εθνικά χαρακτηριστικά (γλώσσα, πολιτισμό, ιστορία, παράδοση, μουσική, τραγούδια και χορούς) από αυτούς τους Μακεδόνες. Όσοι Έλληνες αυτοαποκαλούνται Μακεδόνες είναι εθνικά Έλληνες και έχουν ως μητρική γλώσσα την ελληνική, πολιτισμό, ιστορία, παράδοση, μουσική, τραγούδια και χορούς όλα ελληνικά και απεχθάνονται ότι είναι Μακεδονικό η Μακεντόνσκι. Αυτοπροσδιορίζονται αυτοί οι Έλληνες ως Μακεδόνες ΜΟΝΟ με την γεωγραφική έννοια του όρου, όπως κάνει ο κάθε Ηπειρώτης, Κρητικός, Ροδίτης, Επτανήσιος κτλ.
    Απλές έννοιες, τις οποίες φαίνεται ότι οι περισσότεροι εθνικά Έλληνες αδυνατούν να καταλάβουν. Η δεν θέλουν να καταλάβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμπτωματικά έβλεπα χθες στην κρατική τηλεόραση ένα ντοκυμαντερ για το Radio Free Europe και την εποχή του ψυχρού πολέμου όπου οι ομιλητές μιλούσαν για "καταραμένους κουμουνιστές" κι άλλα ωραία.

    Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα έχουν επιδοθεί στην καλλιέργεια ενός μετεμφυλιοπολεμικού κλίματος σε μια πιο cult εκδοχή, αναθεωρημένο βέβαια ως προς το ΚΚΕ λόγω της "εποικοδομητικής στάσης" του κόμματος σε διάφορα θέματα, του αντι-Μακεδονισμού συμπεριλαμβανομένου.

    Είναι θλιβερή η εικόνα της Ελλάδας που όλο και πιο πολύ θυμίζει καθεστώς που καταρρέει. Θυμίζει καθεστώς Χόνεκερ το 1988, Ιωαννίδη το 1974, γενικότερα αυταρχικό καθεστώς που κατευθύνεται ολοταχώς προς το σημείο μηδέν.

    Καθεστώς που στερεμένο από ιδέες παρακολουθεί αμήχανο την κατρακύλα του ψελίζοντας τα ιερά και όσια του έθνους σα να προσεύχεται να μην πονέσει η πτώση.
    Η ιστορία επαναλαμβάνεται σα φάρσα όπως και η απόδραση του Παλαιοκώστα.

    Είναι μάταιο να προσπαθήσει κανείς να αντικρούσει τα λεγόμενα ενος κρατικού προπαγανδιστή. Όπως βαρετό είναι να κάτσει και να τα διαβάσει κανείς. Θυμίζουν λόγο Σοβιετικού κομουνιστή την 1η Μάη του 1988. Ο καιρός γαρ εγγύς.

    Αντί να σπαταλάει κανείς ενέργεια για να αντικρούσει ελεεινούς, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να επικεντρώσει τις προσπάθειες του εκεί που χωλαίνει ένα παρηκμασμένο καθεστώς... στην καθημερινότητα και στην πραγματική πολιτική.

    Atinsko

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Gence το "Όλον" σου είναι σύμφωνα με την ιδρυτική διακήρυξη του ΑΣΝΟΜ ?

    «Είναι αναγκαίο να ενώσουμε όλο τον μακεδόνικο λαό και από τα τρία τμήματα της Μακεδονίας μέσα σε ένα μακεδονικό εθνικό κράτος... οι Μακεδόνες από την ελληνική και τη βουλγαρική Μακεδονία πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Μακεδόνων στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία».

    η οποία διακήρυξη είναι και στο σύνταγμα της FYROM.

    ΑπάντησηΔιαγραφή