Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

ΕΞΑΓΟΡΕΣ

Η Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD) κατηγορηματικά καταδικάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου της Σόφιας Boyko Borisov στο Σικάγο με τις οποίες υποστηρίζει την ιδέα μιας αποτελεσματικής "εξαγοράς" της Μακεδονίας από Βουλγάρους για να εξασφαλιστούν οι "φιλικές σχέσεις" μεταξύ των δύο κρατών. "Μια τέτοια δήλωση από έναν σημαντικό πολιτικό ενός μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι βαθιά ανησυχητική και αποκαλύπτει μια βασική άγνοια των αρχών πάνω στις οποίες και οι δύο οργανώσεις ιδρύθηκαν, "δήλωσε ο Πρόεδρο της UMD Metodija Α. Koloski. Τα σχέδια για την εφαρμογή μιας "εξαγοράς" της Μακεδονίας από τους Βουλγάρους παραβιάζει μια από της πιο σημαντικές αρχές της EΕ όπως "η προώθηση του σεβασμού των αρχών της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων." Αυτά τα σχέδια είναι ισοδύναμα με τον οικονομικό εκβιασμό, όχι πολύ διαφορετικό από το "embargo" του 1995 που η Ελλάδα επέβαλε στη Μακεδονία για να δημιουργήσει ένα "φιλική ατμόσφαιρα" μεταξύ των Μακεδόνων.
Η UMD θεωρεί το σκεπτικό του κ. Borisov ότι η Βουλγαρία, μέσω της οικονομικής/πολιτικής απομόνωσης, θα ενθαρρύνει τις "φιλικές σχέσεις" με τους Μακεδόνες, ως γελοίο στο πρόσωπό του, εάν όχι επικίνδυνα ζημιογόνο. Ενώ η UMD καταδικάζει τις παρατηρήσεις του κ. Borisov, η Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά προωθεί και ενθαρρύνει τις φιλικές, θετικές και αμοιβαία παραγωγικές σχέσεις μεταξύ της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Η UMD πιστεύει ότι ο σκοπός της δήλωσης του κ. Borisov με στόχο τους φιλικούς δεσμούς, θα επιτυγχανόταν καλύτερα όχι μέσω του οικονομικού εκβιασμού και την επιβαλλόμενη "βουλγαροποίηση" της οικονομία της Μακεδονίας, αλλά μάλλον μέσω της γρήγορης εγγραφής του ΟMO-Ilinden PIRIN (το πολιτικό Κόμμα της σημαντικής σε μέγεθος μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία) ως νόμιμο πολιτικό κόμμα που αντιπροσωπεύει τους εθνικά Μακεδόνες στη Βουλγαρία. "Αντί να προσφύγει στον οικονομικό εκβιασμό, θα συνιστούσαμε στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας να αναγνωρίσει την αρκετά μεγάλη μακεδονική μειονότητα στη Βουλγαρία. Και αντί να αγνοεί τις ιδρυτικές αρχές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η Δημοκρατία της Βουλγαρίας θα έπρεπε να ζητήσει μια επίσημη συγγνώμη για την εκτόπιση σχεδόν 9.000 μακεδόνων Εβραίων στα στρατόπεδα εξόντωσης του Hitler," πρόσθεσε ο Koloski.
Σαν καλή χειρονομία της γνήσιας φιλίας προς τους Μακεδόνες πολίτες, η Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά ζητά από την Δημοκρατία της Βουλγαρίας να αναθεωρήσει την υποστήριξη της σε ανατρεπτικά στοιχεία μέσα στη μακεδονική πολιτική κοινωνία, που επιδιώκουν την άρνηση της ύπαρξης μιας μοναδικής, χωριστής και ευδιάκριτης μακεδονικής εθνότητας, μιας γλώσσας και ενός έθνους.

Μετάφραση από την αγγλική από το link:
http://umdiaspora.org/content/view/394/1/

Πείτε του να μη φάει, έχουμε γλαρόσουπα!
Χρόνια τώρα οι Έλληνες "εξαγοράζουν" αλλά δεν κατάφεραν τίποτα. Η ιδέα του δημάρχου Σόφιας είναι του Σαββόπουλου, πάντως!

2 σχόλια:

  1. Λες & οι Βουλγαροι εχουν λεφτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ήθελα να παρατηρηρήσω πως θα αντιδρούσαν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ στη εισροή κεφαλαίου απο την ομόδοξη, ομοιόγλωσση (ομοεθνής;) Βουλγαρία. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ενα σημαντικό ποσοστό κατοίκων της ΠΓΔΜ δεν συμμερίζεται τις απόψεις σας περί μακεδονικού έθνους αλλά γι αυτό το παράδοξο δεν έχετε αναφέρει ούτε λέξη. Δεν νομίζετε ότι αξίζει σπουδής και επεξήγησης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή