Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Τουρκία: Διεκόπη απευθείας μετάδοση ομιλίας στην κουρδική γλώσσα

Η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας διέκοψε σήμερα (Τρίτη) απευθείας μετάδοση, όταν ο επικεφαλής του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της χώρας άρχισε να απευθύνεται στους βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας στην κουρδική γλώσσα.
«Προκειμένου να δείξω ότι δεν υπάρχει τίποτε να φοβηθούμε στη χρήση άλλων γλωσσών και να δώσω έμφαση στην αδελφική συγγένεια των γλωσσών κατά τη Διεθνή Ημέρα Μητρικών Γλωσσών, επιτρέψτε μου να συνεχίσω την ομιλία μου στα κουρδικά», δήλωσε ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), Αχμέτ Τουρκ, σε βουλευτές του κόμματος αυτού προτού διακοπεί η μετάδοση.
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT ανακοίνωσε ότι διέκοψε τη μετάδοση επειδή βάσει του τουρκικού συντάγματος, η τουρκική είναι η επίσημη γλώσσα της χώρας και ζήτησε συγγνώμη από τους τηλεθεατές του.
Το περιστατικό υπογραμμίζει τις εντάσεις στην υποψήφια - προς ένταξη στην ΕΕ - χώρα όσον αφορά στη δημόσια χρήση της άλλοτε απαγορευμένης κουρδικής γλώσσας παρά τις πρόσφατες κυβερνητικές κινήσεις για τη χαλάρωση των περιορισμών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η λειτουργία κρατικού κουρδικού δικτύου.
Ωστόσο οι περιορισμοί στην κουρδική γλώσσα εξακολουθούν να υφίστανται. Μεταξύ αυτών και η χρήση της σε πολιτικές ομιλίες.
Το περιστατικό αυτό σημειώνεται επίσης πριν από τις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου στην Τουρκία, στις οποίες το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναμετράται στήθος με στήθος με το φιλοκουρδικό DTP στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας με τον μεγάλο κουρδικό πληθυσμό.
Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP, Νιχάτ Εργκούν, δήλωσε σχετικά με την ομιλία του Τουρκ ότι επρόκειτο για πρόκληση.
«Κάτω από τη στέγη του κοινοβουλίου, τα μηνύματα θα πρέπει να δίδονται σε μια κοινή γλώσσα», μετέδωσε το CNN Turk επικαλούμενο δήλωση του Εργκούν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ 24/02/2009
----------------------
Σχόλιο : Στο Κοινοβουλίο της <αντιδημοκρατικής> Τουρκίας και υποψήφιας για ένταξη στην Ε.Ε σε απώτερο χρόνο , βουλευτής νόμιμου κόμματος έχει το θάρρος και εκφωνεί μέρος της ομιλίας του στην μητρική του γλώσσα την κουρδική.
Πότε στο Κοινοβούλιο του <λίκνου και της κοιτίδας της Δημοκρατίας> στην Ελληνική Δημοκρατία η οποία σε λίγο θα συμπληρώσει 30 χρόνια πλήρους μέλους της Ε.Ε θα βρεί το ανάλογο θάρρος ένας βουλευτής να εκφωνήσει λόγο στην μητρική του γλώσσα?
Είτε πρόκειται για την αλβανική γλώσσα η οποία είναι μητρική μεγάλης μερίδας βουλευτών, είτε της βλάχικης γλώσσας, μητρικής μικρότερης μερίδας βουλευτών είτε ακόμα και της μακεδονικής, μητρικής γλώσσας μικρής ομάδας βουλευτών από το 50% της Μακεδονίας το οποίο σύμφωνα με την ΥΠΕΞ της χώρας μας αλλά και την αλήθεια βρίσκεται εντός των ορίων της Ελληνικής Δημοκρατίας?
Πότε το Ευρωκοινοβούλιο θα < απαιτήσει> από το Κοινοβούλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας τον σεβασμό τόσο του Συντάγματος της όσο και της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα εδώ και χρόνια όπως και άλλα διεθνή νομικά κείμενα αλλά δυστυχώς δεν τα τηρεί?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου