Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

ΕΘΝΙΚΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ

Βρυξέλλες, 17 Απριλίου 2008

Δήλωση του αντιπροέδρου της Φιλελεύθερης Συμμαχίας κ. Μανώλη Μανωλεδάκη σε εκδήλωση αφιερωμένη στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Τούρκοι ή Μακεδόνες.

Η Φιλελεύθερη Συμμαχία συμμετέχει στη σημερινή εκδήλωση που διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η οποία είναι αφιερωμένη στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται εθνικά είτε ως Τούρκοι ή ως Μακεδόνες. Η παρουσία της Φιλελεύθερης Συμμαχίας στη σημερινή εκδήλωση οφείλεται στο ότι θεωρούμε το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού ως θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα το οποίο, ως τέτοιο, θα ήταν αδιανόητο να μην αναγνωρίζεται από ένα φιλελεύθερο κόμμα όπως το δικό μας. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία σέβεται την επιλογή Ελλήνων πολιτών να αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Τούρκοι ή Μακεδόνες και νομιμοποιείται, έτσι, να απαιτεί τον σεβασμό του ίδιου δικαιώματος πολιτών γειτονικών χωρών που αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Έλληνες, όπως για παράδειγμα στην Αλβανία.
Πιστεύουμε βαθύτατα ότι μόνο με την αναγνώριση του δικαιώματος εθνικού αυτοπροσδιορισμού κάθε πολίτη οι μειονότητες που υπάρχουν σε κάθε χώρα των Βαλκανίων θα μετατραπούν σε γέφυρες διακρατικής συνεργασίας και αλληλοκατανόησης ακυρώνοντας, έτσι, τις προσπάθειες εθνικιστών και μυστικών υπηρεσιών που επιδιώκουν να τις χειραγωγήσουν με απώτερο στόχο την αλλαγή των συνόρων. Αντίθετα, η μη αναγνώριση του δικαιώματος αυτού, ειδικά στα Βαλκάνια που αποτελούν μωσαϊκό εθνοτήτων, μας γυρίζει με βεβαιότητα πίσω στους Βαλκανικούς πολέμους, τις ανταλλαγές πληθυσμών και τις εθνοκαθάρσεις. Δυστυχώς είναι πολλοί στην Ελλάδα, αλλά και στις γειτονικές χώρες, που νοσταλγούν την περίοδο αυτή και δηλώνουν έτοιμοι να… ζωστούν τα άρματα. Η παρουσία της Φιλελεύθερης Συμμαχίας στη σημερινή εκδήλωση υπαγορεύεται και από τον σεβασμό στο γράμμα και το πνεύμα των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Ελλάδα σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί η Ελλάδα, αν και έχει υπογράψει την Σύμβαση Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 22/9/97, αρνείται εντούτοις την εφαρμογή της. Υπενθυμίζουμε θεμελιώδεις διατάξεις της όπως:
• Tο άρθρο 7 της εν λόγω Σύμβασης που προβλέπει ότι "Τα συμβαλλόμενα μέρη θα μεριμνήσουν ώστε να διασφαλίσουν σε κάθε πρόσωπο που ανήκει σε εθνική μειονότητα, τα δικαιώματα της ειρηνικής συνάθροισης και του συνεταιρισμού, την ελευθερία έκφρασης και την ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας" και
• το άρθρο 8 που προβλέπει ότι "Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται να αναγνωρίσουν σε κάθε πρόσωπο που ανήκει σε εθνική μειονότητα το δικαίωμα να εκδηλώνει τη θρησκεία ή τις πεποιθήσεις του, καθώς επίσης και το δικαίωμα να ιδρύει θρησκευτικούς φορείς, οργανώσεις και ενώσεις." Το επιχείρημα του Ελληνικού κράτους περί σύγκρουσης των διατάξεων της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης με αυτές της συνθήκης της Λοζάννης δεν απαντά στο ερώτημα γιατί το Ελληνικό κράτος υπέγραψε μια Σύμβαση που δεν σκόπευε να εφαρμόσει. Ανεξάρτητα από την (μη) απάντηση στο ερώτημα αυτό, η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις μειονότητες είναι σε ισχύ, και ως ποιο πρόσφατη, ακυρώνει την ισχύ όσων προβλέψεων παλαιότερων συνθηκών συγκρούονται με αυτήν.
Για τον λόγο αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη η πρόσφατη διπλή καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων λόγω του ότι το Ελληνικό κράτος συνεχίζει να αρνείται το δικαίωμα πολιτών του να αυτοχαρακτηρίζονται ως Τούρκοι ή Μακεδόνες και να ιδρύουν σωματεία που να περιέχουν στην επωνυμία τους αυτούς τους εθνικούς προσδιορισμούς. Υπενθυμίζουμε ότι στο σκεπτικό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρεται πως «ακόμη και αν θεωρηθεί ότι πραγματικός σκοπός των παραπάνω ενώσεων ήταν να προωθήσουν την ιδέα της ύπαρξης μιας εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα, αυτό δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για μια δημοκρατική κοινωνία». Επίσης αναφέρεται ότι «η ύπαρξη μειονοτήτων με διαφορετική κουλτούρα σε μια χώρα είναι ιστορικό γεγονός το οποίο μια δημοκρατική κοινωνία οφείλει να ανέχεται, ακόμη και να προστατεύει και να υποστηρίζει σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου». Αξίζει να αναφερθεί ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ομόφωνα, και από τον Έλληνα δικαστή κ. Παραρά που είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της Ελληνικής Βουλής. Παρόλα αυτά τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη σημασία της απόφασης αυτής.
Η απουσία από τη σημερινή εκδήλωση εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, του Συνασπισμού και του ΛΑΟΣ αποδεικνύει ότι αρνούνται να ευθυγραμμιστούν με τις επιταγές του διεθνούς δικαίου και να ανταποκριθούν στην ανάγκη να τεθεί ένα τέλος στη συνεχιζόμενη σύγκρουση του Ελληνικού κράτους με πολίτες του. Αρνούνται επίσης και να αντιπροτείνουν τι να αντικαταστήσει το διεθνές δίκαιο που δείχνουν να περιφρονούν. Έχουν λοιπόν βαρύτατες ευθύνες, ιδίως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ των οποίων οι κυβερνήσεις διέσυραν και συνεχίζουν να διασύρουν τη χώρα όχι μόνο με παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών που προστατεύουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων, αλλά και με αναρίθμητες παραβιάσεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δημόσια έργα, τον "βασικό μέτοχο", το περιβάλλον και την Ολυμπιακή, εισπράττοντας σωρεία καταδικαστικών αποφάσεων από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. Με όλα αυτά, και πολλά άλλα, ο "ευρωπαϊσμός" της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται κάλπικος, ο "προοδευτισμός" του ΚΚΕ και του Συνασπισμού αποδεικνύεται οπισθοδρομισμός, ενώ ο λαϊκισμός του ΛΑΟΣ αποδεικνύεται επικίνδυνος εθνικισμός.
Στον αντίποδα όλων αυτών, η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει, μόνη, ότι μόνο η εμπέδωση κράτους δικαίου και η ισονομία των πολιτών κάθε χώρας, ο σεβασμός των συνόρων και η καλή γειτονία, η ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος εθνικού αυτοπροσδιορισμού και η απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού, αποτελούν το πλαίσιο που εγγυάται την ειρήνη σε πολύπαθες περιοχές όπως τα Βαλκάνια. Η Φιλελεύθερη Συμμαχία υποστηρίζει ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων αυτοπροσδιορισμού ατόμων και ομάδων δεν πρέπει να είναι επιλεκτική και να ισχύει κατά περίπτωση αλλά πρέπει να είναι ενιαία, καθολική και θεσμική στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κράτους δικαίου.
Είναι όμως εξίσου σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι τα δικαιώματα συνεπάγονται και υποχρεώσεις. Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε και τους Έλληνες συμπολίτες μας που αυτοπροσδιορίζονται εθνικά ως Τούρκοι ή Μακεδόνες να αποδείξουν στη πράξη ότι, ταυτόχρονα με την άσκηση του δικαιώματος τους να αυτοπροσδιορίζονται εθνικά όπως επιθυμούν, διαθέτουν και την ωριμότητα και ικανότητα να αποτελούν υποδειγματικούς Έλληνες πολίτες.

17 σχόλια:

  1. Η ΦΣ μισά τα λέει διότι ξεχνάει και τους 2,5 εκ Μακεδόνες με Ελληνική εθνική συνείδηση.

    Σε ότι αφορά την Σύμβαση Πλαίσιο δεν πάμε αμέσως στην μέση ή στο τέλος αλλά την κοιτάμε από την αρχή. Και μιας πλέον υπάρχουν μέλη σας που είναι ενεργά στελέχη στην ΦΣ θα μιλήσω στον πληθυντικό. Ξεχάσατε να αναφέρετε και το άρθρο 2 που ομιλεί για σεβασμό των αρχών της καλής γειτονίας και των φιλικών σχέσεων μεταξύ των κρατών. Και όταν υπάρχει διαδικασία επίλυσης της συνταγματικής ονομασίας της FYROM από τον ΟΗΕ - την οποία διαδικασία η γείτονος χώρα σαφέστατα μποϊκοτάρει - τότε μην περιμένετε εφαρμογή των υπολοίπων άρθρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ελλάδα έχει υπογράψει την Σύμβαση Πλαίσιο αλλά δεν την επικυρώνει; Γιατί; Θέλει απλά να φαίνεται δημοκρατική χώρα στους "κουτόφραγκους" αλλά δεν διακινδυνεύει να δώσει δικαιώματα στους "αλλοεθνείς" μη Έλληνες το "γένος"!
    Παραμένει μια κατα βάση φασιστική και ρατσιστική χώρα, τύπου εποχής του Μεταξά και το γεγονός ότι δεν πυροβολούνται στους δρόμους οι αλλοεθνείς πολίτες είναι επειδή είναι χώρα μέλος της ΕΕ.
    Η φτηνή δικαιολογία ότι υπάρχει ζήτημα με το όνομα της γειτονικής χώρας και δεν είναι δυνατόν να επικυρωθεί αυτή η Σύμβαση, είναι τουλάχιστον γελοία γιατί εδώ μιλάμε για δικαιώματα Ελλήνων πολιτών και όχι για εξωτερική πολιτική. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Μήπως θα πρέπει να συζητηθεί στον ΟΗΕ ο εκδημοκρατισμός της Ελλάδας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάλλον ζεις σε άλλη χώρα ή απλά θέλεις να προβοκάρεις. Πες απλά ότι αυτό που ζητάει η Ελλάδα είναι αυτό που αυτόματα καταρρίπτει την εθνική σας ιδεολογία , δηλαδή τον ψευδομακεδονισμό όπως λέει ο Βασίλιε Γκλιγκόροβιτς, ο οποίος και αγνοείται εδώ και 40 ώρες περίπου.

    Η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι να βρεθεί ένα μόνιμο όνομα για το γειτονικό κράτος. Δεν περιλαμβάνει τη διευθέτηση άλλων θεμάτων. Η Ελλάδα δεν προτίθεται να ανοίξει κερκόπορτες όπως έκανε την δεκαετία του 20 όταν βάφτιζε εθνότητες ως εθνικότητες μόνο και μόνο για να είναι αρεστή στους γείτονες.

    Η συνεχής επιλογή σας να προβάλετε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις σε θέματα ταυτοτήτων που ευθέως βάλλουν κατά υπαρξιακών στοιχείων ταυτότητας της Ελλληνική εθνοτικής ομάδας των Μακεδόνων , καθιστούν τους πολιτικούς και κρατικούς παράγοντες ιδιαίτερα επιφυλακτικούς απέναντι σε αιτήματα μειονοτικών παροχών.

    Η στάση της αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ονομασία και όχι στην αμφισβήτηση ύπαρξης μιας, έστω και περιθωριακής, πληθυσμιακής ομάδας που επιθυμεί να ταυτίζεται με την μεγαλύτερη εθνότητα της FYROM.. Και αυτό, γιατί είναι αδιανόητο, εντός της Ελλάδας, οι Μακεδόνες, που αποτελούν το ένα τέταρτο του ελληνικού λαού, να θεωρούνται μέσα στη χώρα τους «εθνική μειονότητα», κατά το όνομά τους.

    Όταν αυτό το καταλάβετε ίσως και βρεθεί λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι το ΜΟΝΟ βαλκανικό Κράτος που δεν έχει μειονότητες δείχνει το μέγεθος του φασισμού που επικρατεί σε αυτήν.
    Κατά τα αλλά ο καθ 'ένας έχει τη γνώμη του και η ΦΣ τη δική της. Το γεγονός ότι οι φασιστικές απόψεις βουίζουν σε αυτό τον τόπο ενώ οι απόψεις της ΦΣ δεν ακούγονται πουθενά, επιβεβαιώνει το παραπάνω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χμμ... 2.500.000 έλληνες μακεδόνες!

    Αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση.
    Akrita ποιούς εννοείς όταν λές με 2.500.000 έλληνες μακεδόνες?

    Αυτούς που κατάγονται απο το τόπο της Μακεδονίας δηλαδη του "εντόπιους" Μακεδόνες κοινώς "ντοπιους"
    ή αυτούς που κατάγονται απο άλλα μέρη όπως Κρήτη, Ηπειρο, Πελλοπόνησο, Πόντο, Μικρά Ασία, Καππαδοκία, Κωσταντινούπολη, Κύπρο κλπ κλπ που για διάφορους λόγους βρέθηκαν στην ελληνική μακεδονία?

    Αν απαντήσεις να λάβεις υποψιν σου οτι σέβομαι το αυτοπροσδιορισμό του καθενός.
    Σέβομαι τον Κρητικό, Ηπειρώτη, Πελλοπόνησιο, Πόντιο, Μικρασιάτη, Καππαδόκα, Κωσταντινουπολίτη, Κύπριο κλπ κλπ
    που για διάφορους λόγους βρέθηκε στην ελληνική μακεδονία, τα τελευταία λίγότερο απο 100 χρόνια, και θέλει να λέγετε Μακεδόνας.

    Πρώτα από όλα, όμως, σέβομαι τους Μακεδόνες που δέν κατάγονται από καμία άλλη περιοχή
    του κόσμου παρά μόνο από τη Μακεδονία. Αυτούς που το ελληνικό κράτος, από την εποχή του Μεταξά, υποχρέωσε με ρετσινόλαδο
    να αυτοαποκαλούνται δημοσίως "ντόπιοι" και ας ξέρουν απο μέσα τους οτι έιναι Μακεδόνες και δεν τολμούν να
    το πουν δημοσίως ακόμα και σήμερα.

    Περιμένω.


    ΥΓ:Εσυ ως ενας από τους 2.500.000 έλληνες μακεδόνες από που κατάγονται οι πρόγονοί σου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1-ο. Επιλεξαμε τον ορο ¨εθνικα Μακεδονες¨ ακριβως για να μην αφερουμε το δικαιωμα της μακεδονικοτητας απο τους υπολοιπους Μακεδονες οι οποιοι κατοικουν στην Μακεδονια αλλα δεν ειναι μακεδονικης εθνικης καταγωγης.
    2-ο. Μην μπερδευεται το θεμα του ονοματος της Δ. Μακεδονιας γιατι ειναι ενα διμερες θεμα αναμεσα στα δυο κρατη. Εμεις ζηταμε η Ελλαδα να δωσει τα δικαιωματα στους πολιτες της, πραγμα το οποιο δεν εχει καμια σχεση με το ζητημα του ονοματος.
    Δεν καταλαβα το σκεπτικο του ακριτα. Αν το γειτονικο μας κρατος ονομαστει Κατερινα εμεις θα παψουμε να ειμαστε εθνικα Μακεδονες? Η εθνικη μας συνειδηση δεν εξαρταται απο διακρατικες συμφωνιες. Φτανει πια με αυτα τα ανοητα επιχειρηματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Gence η Ελλάδα και μειονότητες έχει και αναγνωρισμένες είναι. Ενημερώσου καλύτερα. Σου επισημαίνω μιας και σας έχουν πιάσει οι έρωτες με τους Τούρκους ότι οι τελευταίοι έχουν υπογράψει και κάποιες διεθνείς συνθήκες και οι οποίες μέχρι στιγμής είναι σε ισχύ.

    Σε ότι αφορά την δική σας εθνοτική κοινότητα το πρόβλημα το ανέφερα. Πρώτα επίλυση της συνταγματικής ονομασίας του κράτους που υποστηρίζεται και μετά θα φτάσουμε στα θέματα της γλώσσας και το πως θα σας ονομάσουμε προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση ταυτοτήτων με τους Μακεδόνες της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Abecedar, οι Μακεδονες που δεν κατάγονται απο καμία άλλη περιοχή και είναι ελληνόφωνοι είναι και αυτοί "κατακτητές"; Σταμάτα την καραμέλα με τους προσφυγικής καταγωγής κάτοικους της Μακεδονίας, δεν είναι οι μόνοι ελληνόφωνοι. Μπορεί να πείθεις τους ημιμαθείς της Φιλελεύθερης συμμαχίας, οχι ανθρώπους που γνωρίζουν τα της περιοχής μας.
    Υ.Γ. Ελπίζω να γνωρίζετε τις αφελείς θέσεις της ΦΣ περί παντοδύναμης αυτορρυθμιζόμενης αγοράς, χωρίς περιορισμούς, την στιγμή που όλο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα κοντεύει να καταρρεύσει. Αποτελεί ισχυρή ένδειξη της σοβαρότητας αυτής της κίνησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στην Ελλάδα δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ ο Οικονομικός Φιλελευθερισμός !Εφαρμόστηκε όμως ο κρατισμός κατά γράμμα, από ιδρύσεως του Κράτους, και σήμερα βλέπουμε τα αποτελέσματα! Οι αγρότες περιμένουν από το Κράτος να τους σώσει. Πως θα τους φαινόταν όμως εάν το Κράτος για να τους δώσει λεφτά ζητούσε να κρατικοποιήσει τη γη τους; Θα το δεχόταν; Πολύ αμφιβάλλω! Το φαντάζεστε εάν και οι βιοτέχνες και οι έμποροι, μαζί με τους εργάτες ήταν όλοι δημόσιοι υπάλληλοι;
    Καιρός είναι να δοκιμάσουμε την φιλελεύθερη οικονομία, μπας και δούμε άσπρη μέρα! Άλλωστε αργά η γρήγορα η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει πολλά πράγματα στην οικονομία, λόγο Κοινοτικών οδηγιών. Ας μην κοροϊδεύουν άλλο τους πολίτες τα πέντε κόμματα που είναι στην Βουλή. Να βγουν με θάρρος να πουν την αλήθεια στον κόσμο.

    http://www.youtube.com/watch?v=6zzLvEXdB0U

    Όποιος στην Μακεδονία δηλώνει ελληνική εθνική ταυτότητα δεν μπορεί να είναι Μακεδόνας. Μπορεί να λέγεται Ελληνομακεδόνας η Έλληνας από τη Μακεδονία. Ο Μακεδόνας με μακεδονική εθνική ταυτότητα δεν χρειάζεται να λέει ότι είναι Μακεδόνας από τη Μακεδονία ούτε Μακεδονομακεδόνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. kaljarsko

    1-Το ότι επιλέξατε για εντός της Ελλάδας να χρησιμοποιείται Ελληνική λέξη για τον αυτοπροσδιορισμό σας δεν σημαίνει ότι και οι Έλληνες που είναι και πλειοψηφία ότι πρέπει να το αποδεχτούν. Μπορεί τώρα οι πολιτικές συγκυρίες να είναι υπέρ σας αλλά οι πραγματικές όμως είναι εναντίον σας. Από ότι φαίνεται δεν διδαχτήκατε κάτι από την δεκαετία του 40. Καλό αυτό βέβαια για εμάς τους Έλληνες και ειδικά τους Μακεδόνες που σας γνωρίζουμε από πρώτο χέρι.

    2-Ο πυρήνας του προβλήματος είναι η μονοπώληση από εσάς της μακεδονικής ταυτότητας και κατ’ αυτό τον τρόπο η εγγραφή υποθηκών στο σύνολο της Μακεδονίας. Έτσι το κράτος σας με συναφή συνταγματική και σύνθετη ονομασία ΣΕ ΟΛΑ(κράτος,γλώσσα και εθνότητα), θα αντανακλά την πραγματικότητα της περιοχής αλλά και το ιδεολόγημα του Μακεδονισμού θα ακυρωθεί.

    Αλήθεια γιατί δεν χρησιμοποιείται το Μακεντότσι αντί του Μακεδόνας και Macedonian ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Ακρίτα:
    Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Ακριτας ειναι τουρκοσπορος η γραικομανος ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ότι και να είναι, ο ίδιος δηλώνει Έλληνας (σκέτο). Περαστικά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Gence, αν εμείς πρέπει να δηλωνουμε Έλληνες απο τη Μακεδονια, εσείς πολύ απλα να δηλώνετε Βούλγαροι απο την Μακεδονια να τελειώνουμε με αυτό το εξωφρενικό παραμύθι περι προαιώνιων Μακεδόνων που κατοικούσαν στα Βαλκάνια πριν απο όλους.
    Υ.Γ Βλέπω γνωρίζεις τις απόψεις της ΦΣ. Στο βίντεο που με παρέπεμψες χρησιμοποιείται το σύνθημα "ούτε αριστερά, ούτε δεξιά: Επάνω". Ίσως θα έπρεπε να είστε πιο ενημερωμένοι: το σύνθημα το χρησιμοποίησε πρώτος ο ακροδεξιός καραγκιόζης Λεπέν του Front Nationale. Περαστικά σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 100+ χρόνια κι ακόμα να περάσει η γραικομανίαση (δες και το κείμενο που της ξέφυγε της Gence και που γράφει για γραικομάνους Βούλγαρους στις αρχές του προηγούμενου αιώνα). Εσείς να εύχεστε περαστικά - ακόμα να πάρετε είδηση πως τα ξόρκια σας δε δουλεύουν; Ως τότε θα παραμένετε μειονότητα "200χλδ-1εκ" που αγκωμαχά να βγάλει 10χλδ ψήφους...Χλεχλέδες ε χλεχλέδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν καταλαβαίνω πως εσύ έχεις το δικαίωμα να λες ότι είσαι εθνικά Έλληνας (εγώ δεν το πιστεύω αλλά σέβομαι το δικαίωμα σου να το λες!) ενώ εμείς δεν μπορούμε να λέμε ότι ήμαστε εθνικά Μακεδόνες, κάνοντας χρήση ΑΚΡΙΒΩΣ του ίδιου δικαιώματος; Οι Έλληνες κατοχύρωσαν το εθνικό τους όνομα ως ΕΛΛΗΝΕΣ: όλα τα αλλά αρχαία ονόματα είναι "ελευθέρα" προς χρήση! Δεν ήμαστε Βούλγαροι και δεν ζητάμε την ένωση μα καμία "μητέρα πατρίδα": είμαστε Μακεδόνες που ζούνε στην Μακεδονία. Οι Βούλγαροι, μες τον παράλογο επεκτατισμό τους (όμοιο με των Ελλήνων) δεν διεκδικούν εθνικά Βούλγαρους στην Ελλάδα και στην Δημοκρατία της Μακεδονίας γιατί ξέρουν ότι δεν υπάρχουν, αλλά λένε ότι οι Μακεδονία είναι κομμάτι της Βουλγαρίας (Ιστορικά; Γεωγραφικά; Ρώτα να σου πούνε!) και ότι η μακεδονική πολιτιστική ταυτότητα είναι μέρος του βουλγαρικού πολιτισμού (γιατί; Και πάλι, ρώτα να σου πουν! Εμάς δεν μας πείθουν πάντως, με αυτά που λένε).
    Όσο για το "Βούλγαροι γκραικομάνοι", δεν μου ξέφυγε καθόλου! Το γράφει ο Σόνισεν στο βιβλίο του. Περιμένω να που εξηγήσεις ποίοι ήταν αυτοί; Έλληνες, Βούλγαροι η μήπως Μακεδόνες φιλέλληνες; Η λέξη γκραικομάνος σίγουρα δεν σημαίνει εθνικά Έλληνας!
    Όσο για τον Λεπέν και το σύνθημα, όλοι ξέρουμε ότι είναι ακροδεξιός, άρα έχει τοποθετήσει τη θέση του κόμματος του ΔΕΞΙΑ και όχι ΕΠΑΝΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι Έλληνες είναι Έλληνες και οι Μακεδόνες είναι Μακεδόνες. Πάει και τελείωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή